Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Litgrid“ kitą savaitę pasirašys 29 mln. eurų sutartį su „Kauno tiltais“ ir ABB

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ kitą savaitę pasirašys beveik 29 mln. eurų vertės sutartį su kelių ir tiltų statybos bendrove „Kauno tiltai“ ir Švedijos energetikos ir automatikos technologijų koncernu ABB.
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bendrovės rekonstruos elektros tinklų sinchronizavimui su kontinentine Europa svarbias Ignalinos atominės elektrinės (AE) ir Utenos transformatorių pastotes.

„Litgrid“ akcininkai kovo pradžioje pritarė 28,943 mln. eurų vertės sutarčiai. Sandoriui vėliau pritarė ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija bei Vyriausybė, BNS patvirtino „Litgrid“ atstovas spaudai Giedrius Karsokas.

Sutartį kitą antradienį pasirašys „Litgrid“, „Kauno tiltų“ ir ABB Estijos bei Suomijos padalinių vadovai.

Pernai gegužę Vyriausybė projektą pripažino svarbiu ekonominiu projektu.

Iki 2021 metų planuojama pergabenti vieną iš didžiųjų Ignalinos AE pastotės transformatorių į 330 kV Utenos pastotę, taip padidinant elektros perdavimo patikimumą visame regione. Bus atskirtos trys integruotos linijos, iš kurių dvi jungiasi su Latvija ir Baltarusija, be to, kiekvieną jungtį bus galima valdyti atskirai. Viena iš penkių linijų su Baltarusija bus išardyta.

Šalia Latvijos ir Baltarusijos sienų esanti 330 kV Ignalinos AE pastotė, dirbant atominei jėgainei, buvo svarbiausias elektros perdavimo mazgas šalyje. Per jį srautai keliaudavo iš Latvijos, Baltarusijos, Kruonio hidroakumuliacinės ir Ignalinos AE.

Europos Komisijos (EK) ir 4 šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos – energetikos ministrai gruodį sutarė, kad galutinis politinis sutarimas dėl sinchronizavimo su Europa, dalyvaujant ES vadovams, turėtų būti pasirašytas šių metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius