Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Litgrid“: smukus elektros importui, augo jos kaina

Dėl Rusijoje ir Latvijoje remontuojamų elektros linijų sumažėjus elektros importui į Lietuvą, praėjusią savaitę šalyje augo jos kaina.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Rusijoje ir Latvijoje remontuojamos elektros linijos, kurių išjungimas nuo liepos 23 dienos lėmė sumažėjusį Estijos-Latvijos jungčių pralaidumą. Tai mažino pigios Šiaurės šalių elektros energijos pasiūlą Lietuvoje ir Latvijoje“, – pranešė „Litgrid“.

Pasak „Litgrid“, elektros importas praėjusią savaitę sumažėjo nuo 71 iki 58 proc. – pusė jos parsiųsta iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, likusi – iš trečiųjų šalių.

Anot bendrovės, dėl artimiausias tris savaites planuojamo linijų remonto elektros importas iš Šiaurės šalių bus ribotas. Be to, dėl Karaliaučiaus elektrinės remonto elektra į Lietuvą neimportuojama, o sumažėjus jos pasiūlai, daugiau gamino vietos elektrinės, labiau buvo išnaudojamos Lietuvos ir Baltarusijos elektros jungtys.

Pasak „Litgrid“, elektros importas praėjusią savaitę sumažėjo nuo 71 iki 58 proc. – pusė jos parsiųsta iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, likusi – iš trečiųjų šalių.

Vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje praėjusią savaitę buvo 46,68 euro už megavatvalandę (MWh) – 6 proc. didesnė nei ankstesnę savaitę, bet penktadaliu mažesnė nei pernai tuo pat laiku.

Latvijos-Estijos elektros jungčių pralaidumas liepos 20-26 dienomis vidutiniškai buvo išnaudojamas 94 proc., Lietuvos-Latvijos – 34 proc., Lietuvos-Baltarusijos – 62 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius