Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“ už pinigus klaus mokslininkų, kaip nepriimti Astravo AE pagamintos elektros

Energetikos ministras Rokas Masiulis įpareigojo perdavimo sistemos operatorių „Litgrid“ išnagrinėti visas technines priemones, kurios užkirstų kelią į Lietuvą Astravo branduolinėje elektrinėje (BE) pagamintai elektrai, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ministro pasirašytas raštas bendrovei „Litgrid“ išsiųstas kovo 16 d. Jame prašoma nustatyti ir išnagrinėti visas galimas technines priemones, kurios leistų riboti elektros energijos iš Baltarusijos patekimą į Lietuvos elektros sistemą. Specialistai taip pat turės nustatyti visų priemonių privalumus ir trūkumus.

„Tam, kad galėtume imtis veiksmų mūsų visų saugumui užtikrinti, turime įvertinti visas galimas priemones ir išsirinkti veiksmingiausią. Todėl paprašiau specialistų, kad jie apibendrintų visas galimybes“, – sako energetikos ministras R. Masiulis.

Ministras pabrėžia, kad Baltarusija šiuo metu stato Astravo BE šiurkščiai pažeisdama pagrindines tarptautines konvencijas – Espo ir Orhuso, reglamentuojančias tarpvalstybinį poveikio aplinkai vertinimą. Šis projektas ekologiniu ir branduolinės saugos požiūriu gali būti pavojingas Lietuvai ir ypač Vilniaus regionui, nes branduolinė elektrinė statoma vos už 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės.

„Esant tokioms aplinkybėms, gali tekti imtis veiksmų, kurie neleistų Astravo BE pagamintai elektros energijai patekti į Lietuvos bei Baltijos regiono elektros rinką ir energetikos sistemas“, – tvirtina R. Masiulis.

Studijai atlikti ministras siūlo pasitelkti geriausius Lietuvoje akademinių institucijų mokslininkus, taip pat energetikos ekspertus. Studijos rezultatų laukiama balandžio 15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius