Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“: VŠT prisijungs prie elektros balansavimo rinkos

Didžiausia centralizuotos šilumos gamintoja bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) nuo šildymo sezono pradžios prisijungs prie „Litgrid“ valdomos elektros vartojimo ir gamybos balansavimo rinkos, pranešė elektros perdavimo sistemos operatorė.
Vilniaus šilumos tinklai
Vilniaus šilumos tinklai / Įmonės nuotr.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis sako, jog kuo daugiau bendrovių prisideda prie elektros vartojimo ir gamybos balansavimo, tuo labiau mažėja šios paslaugos kaina, kuri turi įtakos ir galutinei elektros kainai.

„Taip pat jau dirbame su paklausos telkimą planuojančiomis įmonėmis, tikimės, kad netrukus balansavimas bus vykdomas ne tik prireikus padidinant elektros gamybą, bet ir sumažinant vartojimą“, – pranešime teigė R.Masiulis.

Sutartį dėl balansavimo paslaugų „Litgrid“ ir VŠT pasirašė praėjusių metų pabaigoje, o šiemet bendrovė atliko kvalifikacijos bandymą.

„Mūsų infrastruktūros panaudojimas sisteminėms elektros paslaugoms teikti didins ne vien šilumos, bet ir elektros rinkos efektyvumą“, – pranešime teigė VŠT vadovas Gerimantas Bakanas.

„Litgrid“ turi balansavimo paslaugų sutartis turi su 7 elektros gamintojais – „Achema“, „Ignitis gamyba“, Kauno kogeneracine ir termofikacijos elektrinėmis, „Orlen Lietuva“, „Panevėžio energija“ ir Vilniaus šilumos tinklais.

Dar trys sutartys pasirašytos su nepriklausomo elektros paklausos telkimo leidimus turinčiomis įmonėmis „Enefit“, „Balancy grid“ ir „Fusebox“ – su jomis šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai dėl paslaugos mažinant vartojimą

Nuo 2020 metų „Litgrid“ vysto balansavimo pajėgumų ir energijos rinką, kurioje balansavimo paslaugos teikiamos kasdien aukcione kiekvienai kitos dienos valandai. Tokiu būdu balansavimo pajėgumai užsakomi iš rinkos dalyvių pagal realų poreikį už mažiausią pasiūlytą kainą.

Iki Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais 2025 metais planuojama sukurti regioninį balansavimo pajėgumų rinkos mechanizmą, kuris apimtų visas tris Baltijos šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius