Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liz Truss pasitraukimo efektas: skalūnų „renesansas“ Jungtinėje Karalystėje baigėsi neprasidėjęs

Trečiadienį Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas šalies parlamentarams sakė, kad Jungtinėje Karalystėje ir toliau bus draudžiamas hidraulinis gręžimas per požemines skalūnų uolienas siekiant išgauti naftą ir dujas. Šiuo žingsniu panaikinamas jo pirmtakės Liz Truss vos rugsėjį priimtas sprendimas panaikinti 2019 m. įvestą draudimą tokiam gavybos būdui, rašo BBC.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.

Prie hidraulinio gręžimo klausimo Jungtinėje Karalystėje buvo iš naujo grįžta Europoje kelis kartus išaugus gamtinių dujų kainoms. Namų ūkiai Britanijoje yra priklausomi nuo dujų, o pati valstybė neturi pakankamai išteklių poreikį patenkinti.

Hidraulinio gręžimo draudimas buvo priimtas 2019 metais, argumentuojant, kad neįmanoma tiksliai prognozuoti žemės drebėjimų, susijusių su hidraulinio gręžimo operacijomis, tikimybės ar stiprumo.

Minėtas draudimas laikinai buvo atšauktas rugsėjo 23 d. Tuometinė Jungtinės Karalystės premjerės Liz Truss ministrų kabinetas tą dieną oficialiai paskelbė, jog „siekiant sustiprinti šalies energetinį saugumą“, atšaukia moratoriumą dujų gavybai hidraulinio ardymo būdu, tąkart skelbė naujienų agentūra BNS.

AP/„Scanpix“ nuotr./Liz Truss
AP/„Scanpix“ nuotr./Liz Truss

„JK vyriausybė atšaukia skalūnų dujų gavybos Anglijoje moratoriumą ir patvirtina savo paramą naujam angliavandenilių gavybos licencijavimo etapui“, – tuo metu teigta britų vyriausybės pranešime.

Draudimą panaikinus, Jungtinės Karalystės institucijos tikėjosi išduoti per šimtą licencijų naujų telkinių žvalgytojams.

„Atsižvelgiant į neteisėtą [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino invaziją į Ukrainą ir energijos išteklių pavertimą ginklu, mūsų energetinio saugumo stiprinimas yra absoliutus prioritetas. Privalome įvertinti visas prieinamas galimybes, todėl šio moratoriumo atšaukimas yra teisingas žingsnis“, – argumentuotas pirminis sprendimas.

„Tai padės skalūnų dujų gavybos pramonei išlaisvinti Jungtinės Karalystės gamtinių dujų išteklius, kurių pakaks bent jau vidaus poreikiams tenkinti artimiausiais dešimtmečiais“, – komentuodama šį vyriausybės sprendimą tikėjosi „Cuadrilla“ – vienintelė Jungtinės Karalystės bendrovė, prieš kelerius metus aptikusi skalūnų dujų telkinius šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius