Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maišiagalos gyventojai piktinasi: prišildoma iki 45 laipsnių, sąskaitos – didžiulės

Namuose karšta lyg tropikuose, nors ir lauke +6. O sąskaitos atkeliauja kaip šalčiausią žiemą. Tokį skundą 15min atsiuntė Vilniaus rajono Maišiagalos gyventojas Ronaldas, iliustruodamas jį sąskaitomis. Ir išties – skaičiai įspūdingi. Už beveik 60 kv. m būsto šildymą gruodį maišiagališkiams teko sumokėti net 145 eurus, nors lauke šalta nebuvo. Vilniaus rajono savivaldybė pirštu beda į pačius gyventojus.
Sąskaita už šildymą Maišiagaloje
Sąskaita už šildymą Maišiagaloje / 15min skaitytojo nuotr.

Sąskaitos gąsdina

„Kreipiuosi dėl didelių sąskaitų už šildymą Maišiagalos miestelyje, tegul pamato visa Lietuva, kaip mes esame apgaudinėjami „Nemenčinės komunalininko“. Šiandien lauke yra +6 laipsniai šilumos, o radiatorių šiluma siekia net +45 laipsnius. Prašome pagalbos dėl kosminių kainų už šildymą“, – rašė Ronaldas vasario 16-ąją. Jis gyvena viename iš Maišiagalos Studentų gatvės daugiabučių.

Jo pateiktos sąskaitos tikrai atrodo įspūdingai. Gruodį lauke buvo gana šilta, tačiau mokėtina suma susidarė didžiulė – 145 eurai už 59,56 kv. m butą. Sausį, kai orai atšalo, „Nemenčinės komunalininkas“ priskaičiavo dar daugiau – už tą patį butą sąskaita jau siekė 202 eurus.

15min skaitytojo nuotr./Sąskaitos už šildymą Maišiagaloje
15min skaitytojo nuotr./Sąskaitos už šildymą Maišiagaloje

„Tas pats ir kaimynams – vos 37,58 kv. m buto šildymas sausį jiems kainavo net 111 eurų. Ir niekas nieko nedaro, nors rūsyje yra skaitliukai, pagal juos juk ir skaičiuojama“, – piktinosi vyras.

15min skaitytojo nuotr./Sąskaitos už šildymą Maišiagaloje
15min skaitytojo nuotr./Sąskaitos už šildymą Maišiagaloje

Skaičiuoja teisingai

Vilniaus rajono savivaldybė, kuriai ir priklauso bendrovė „Nemenčinės komunalininkas“, sulaukusi gyventojų priekaištų, tvirtina, kad mokesčiai už sunaudotą šiluminę energiją gyvenamajam namui (adresu Studentų g. 17, Maišiagalos mst., Vilniaus r.) skaičiuojami pagal namo įvadinio apskaitos prietaiso rodmenis.

„UAB „Nemenčinės komunalininkas“ šilumos kaina skaičiuojama vadovaujantis Valstybinės kainų ir energetikos komisijos 2018 02 18 nutarimu. Termofikacinis vanduo į namo šildymo sistemą tiekiamas iš katilinės pagal Valstybinės Energetikos inspekcijos patvirtintą ir Vilniaus rajono savivaldybės suderintą temperatūrinį grafiką.

Daugiabučio namo gyventojai norintys sumažinti paduodamos šiluminės energijos kiekį, daugumos butų ir kitų patalpų savininkų prašymu, turi kreiptis į šilumos tiekėją, šiuo atveju į UAB „Nemenčinės komunalininkas“. Sąskaitą gyventojams už suvartotą šiluminę energiją sudaro nustatyta vienos kilovatvalandės kaina bei suvartotas šiluminės energijos kiekis“, – teigiama savivaldybės pateiktame komentare.

Taip pat Vilniaus rajono savivaldybė atkreipė dėmesį, kad „daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai atsako už daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų būklę bei organizuoja jų priežiūrą pasirinkdami bendrojo naudojimo objektų administratorių ir su jo pagalba vykdo bendrojo naudojimo objektų priežiūrą, remontą ar atnaujinimą“.

Rūpintis reikia patiems

Tad gyventojams patarimas tik vienas – imti patiems rūpintis savo namu ir šildymu jame, nes niekas kitas už juos to nepadarys. Ir ne tik administravimas turimas omenyje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

„Savivaldybė, siekdama sumažinti mokestinę naštą už komunalines paslaugas gyventojams, jau ne vienerius metus skatina gyventojus pasinaudoti savivaldybės skiriama parama daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų remontui, rekonstrukcijai ir atnaujinimui (modernizavimui). Parama skiriama daugiabučių namų butų savininkams remontuojant bendrojo naudojimo objektus, pvz.: stogą, pamatus, statinio inžinerines sistemas (šildymo, vandentiekio), laiptines ir t.t.

Kofinansavimo dalis daugiabučių namų šildymo sistemoms modernizuoti sudaro 50 proc. Likusią dalį gyventojai turi padengti savo lėšomis. Pažymėtina, kad daugiabučiuose namuose, kuriuose savininkai pareiškė norą arba sutiko dalyvauti kompleksinėje daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, šiluminės energijos suvartojimas sumažėjo net iki 50 proc.“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Ir dar kartą akcentuoja: esą sąlygos sudaromos sumažinti mokestinę naštą už centralizuotai tiekiamą šiluminę energiją, tačiau visais atvejais yra būtina gyventojų iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius