Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Maišiagalos saugykla bus pradėta griauti šiemet

Likviduojant neveikiančią Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklą, parengiamuosius griovimo darbus numatoma pradėti šių metų trečiąjį ketvirtį.
Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla
Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla / Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra (RATA) nuotr.

Ignalinos atominė elektrinė (AE) skelbia, kad bendrovė „Projektų ekspertizė“ antradienį baigė saugyklos ekspertinį vertinimą ir pradėjo derinti projektą su valstybės institucijomis. Jį suderinus bus skelbiamas parengiamųjų darbų, įskaitant laikinų statinių statybą ir įrengimą, rangovo konkursas.

Likviduojant Maišiagalos saugyklą, iš jos teritorijos į Ignalinos AE pagrindinę aikštelę bus išvežtos visos radioaktyvios atliekos bei radionuklidais užterštos statybinės konstrukcijos ir gruntas, sutvarkyta teritorija.

Vyriausybė 2018 metų lapkritį nutarė nutraukti saugyklos naudojimą. Skelbta, kad tam prireiks beveik 16 mln. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų.

Saugykla – trijų metrų gylyje esantis 200 kubinių metrų tūrio gelžbetonio rūsys – įrengta Širvintų rajone, Bartkuškio miške, apie 7 km į šiaurės vakarus nuo Maišiagalos miestelio ir apie 30 km nuo Vilniaus.

Joje 1963-1989 metais kauptos neišrūšiuotos panaudotos radioaktyviosios atliekos iš pramonės įmonių, medicinos ir mokslo įstaigų bei karinių dalinių – iš viso apie 114 kubinių metrų atliekų. 1989 metais saugykla uždaryta ir užkonservuota.

Numatoma, kad atliekos bus išimtos ir Maišiagalos saugyklos teritorija bus sutvarkyta iki 2023 metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius