Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meksika: NAFTA derybos su JAV pažengė „labai toli“

JAV ir Meksikos derybininkai diskusijose dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties pažengė „labai toli“ į priekį, bet kai kurie klausimai turės palaukti tol, kol į derybas sugrįš Kanada, penktadienį sakė Meksikos ekonomikos ministras Idelfonso Guajardo.
Meksikos vėliava
Meksikos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daug aistrų sukėlęs JAV siūlymas, kuris reikalautų, jog sutartis turėtų būti peržiūrima kas penketą metų, turi būti patvirtintas visų trijų šalių, tvirtino I.Guajardo.

Jis ir Meksikos užsienio reikalų ministras Luisas Videgaray jau daugiau nei mėnesį skraido pirmyn ir atgal iš Vašingtono susitikimams su JAV atstovu prekybai Robertu Lighthizeriu. Per šiuos susitikimus valstybės siekia išspręsti dvišalius nesutarimus, pavyzdžiui, dėl taisyklių automobilių rinkai.

I.Guajardo žodžiais, „mūsų tikslas pastarąsias penketą savaičių buvo išspręsti daugumą JAV ir Meksikos problemų“, tačiau „yra trišalių problemų, kurios turės būti sprendžiamos trišaliame kontekste“.

Jis pridūrė, jog dvišales JAV ir Meksikos problemas sprendžiantys derybininkai yra pažengę „labai toli“, nors tuo pat metu ekonomikos ministras perspėja, kad derybos dar nėra baigtos ir jose visada gali įvykti neprognozuojamų dalykų.

Tuo tarpu Kanados diplomatijos vadovė ir vyriausioji NAFTA derybininkė Chrystia Freeland anksčiau šią savaitę pasidžiaugė šalių progresu bei patvirtino, kad Otava į derybas grįš tuomet, kai Vašingtonas ir Meksikas išspręs savo dvišalius nesutarimus.

Trys NAFTA šalys dėl pakto atnaujinimo derasi jau metus. JAV prezidentas Donaldas Trumpas NAFTA ne kartą yra pavadinęs Jungtinių Valstijų „nelaime“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius