Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Metai – nauji, Rusijos grasinimai Europai – seni

Žiema tik įsibėgėjo, o Rusija vėl perspėja Europą, kad ši šaltą žiemą gali likti be rusiškų dujų. Rusijos ambasadorius Europos Sąjungai Vladimiras Čižovas perspėjo, kad Europos šalys gali likti be dujų šaltą žiemą, nes Ukraina dujas naudoja savo reikmėms pumpuodama jas iš požeminių saugyklų.
Vladimiras Čižovas.
Vladimiras Čižovas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Dujos

V.Čižovas tai pasakė interviu Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ kalbėdamas apie ES ir Rusijos santykius. Beje, interviu buvo perspausdintas ir Rusijos misijos ES tinklalapyje.

Ambasadorius pozityviai kalbėjo apie trišales derybas dėl dujų, kuriose dalyvauja Europos Komisija, Rusija ir Ukraina. Tai yra apie vadinamąjį žiemos paketą, kuriuo ES padeda Ukrainai pirkti rusiškas dujas, kai tam yra poreikis žiemą.

Tačiau Rusijos diplomatas įspėjo, kad Ukrainai tokiu atveju vis tiek reikia pirkti dujas iš Rusijos. Tačiau Ukraina esą pumpuoja dujas iš požeminių saugyklų, kuriose laikomas rezervas, skirtas ypač šaltiems periodams Europoje.

Pasak V.Čižovo, optimalus dujų kiekis saugyklose turi siekti 19 mlrd. kubinių metrų dujų, o minimalus siekiant užtikrinti Europos poreikius – 17 mlrd. kubinių metrų. Tačiau gruodį kiekis saugyklose sumažėjo iki 14 mlrd., o gal net dar daugiau, teigė Rusijos atstovas ES. Jis pridūrė, kad panašu, jog žiema metų pradžioje Europoje bus šalta, tačiau Ukraina esą tam skirtas dujas naudoja savo reikmėms.

„Jeigu staiga taip nutiktų, (kad Europai reiktų daugiau dujų – aut. past), Ukraina turėtų užpildyti saugyklas, taigi reiktų nutraukti tiekimą savo šaliai“, – sakė jis.

Kai kurios Europos šalys gauna „Gazprom“ dujas tranzitu per Ukrainą. Dėl to, kad Ukraina tas dujas naudoja ir savo reikmėms, Rusija ne kartą dėl to piktinosi. Siekiant išbraukti Ukrainą iš dujų tranzito žemėlapio, Rusija inicijavo „Nord Stream“ dujotiekio statybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje