Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Metai „Nord Pool Spot“ biržoje – elektros vartotojus nuo kainų svyravimų apsaugojo tiekėjai

Šią savaitę suėjo metai, kai Lietuva prisijungė prie „Nord Pool Spot“ (NPS) elektros biržos. Vidutinė elektros energijos kaina biržoje po Lietuvos prisijungimo prie NPS išliko stabili – laikotarpiu nuo 2012 m. birželio 18 d. iki vakar dienos ji siekė 15,62 ct/kWh ir nedaug skyrėsi nuo atitinkamo 2011-2012 metų laikotarpio vidutinės kainos (tuomet vidutinė kaina buvo 15,19 ct/kWh).
Elektra
Elektra / BFL nuotr.

Nors vidutinė metinė kaina ir pasižymėjo stabilumu, pasak specialistų, valandinių elektros kainų svyravimai biržoje per šiuos metus buvo labai dideli. Vienomis valandomis elektros energijos kaina biržoje buvo itin žema ir tesudarė 1,07 ct/kWh, o kitomis valandomis kaina buvo labai aukšta ir siekė net 69,23 ct/kWh.

Anot „Lietuvos energijos“ Didmeninės elektros prekybos departamento direktoriaus Vidmanto Saliečio, tokia elektros energijos kainų svyravimų tendencija – natūrali skaidrios ir nuo subjektyvių veiksnių nepriklausančios didmeninės elektros energijos rinkos dalis. NPS elektros biržoje besiformuojanti kaina priklauso tik nuo elektros energijos pasiūlos ir paklausos santykio, kuriam įtakos turi elektros tinklų arba elektrinių remontai, hidroelektrinėse ir vėjo jėgainėse gaminamas elektros energijos kiekis, oro sąlygos, taip pat savaitės diena, paros metas, biržos dalyvių prekybos strategijos bei kiti objektyvus faktoriai.

Vis dėlto, nors valandinės elektros energijos kainos NPS biržoje pastaraisiais metais tam tikrais laikotarpiais svyravo itin smarkiai, visą riziką dėl elektros kainų svyravimo biržoje nuo vartotojų pečių nuėmė elektros tiekėjai.

„Elektros birža yra didmeninė rinka ir joje prekiaujama tik „gryna“ elektra, į kurios kainą nėra įskaičiuoti balansavimo ir kiti tiekėjo patiriami kaštai. Taigi, biržos kaina ir jos svyravimai iš esmės nėra aktualūs didžiajai daliai Lietuvos vartotojų, nes jie elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų perka už metams ar kitam laikotarpiui nustatytą fiksuotą kainą“, – sako daugiausiai klientų laisvoje rinkoje turinčio elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius