Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milžiniški dujų telkiniai Izraelį gali paversti nemenku šio kuro eksportuotoju

Dar prieš penkiolika metų Izraelis, norėdamas patenkinti savo energijos poreikius, visiškai priklausė nuo importuotų anglių, dujų ir naftos. Tačiau viskas gali apsiversti aukštyn kojomis per ateinančius metus. Šalyje buvo rasti didžiuliai gamtinių dujų telkiniai, kurie Izraelį gali paversti šios žaliavos eksportuotoju, rašo cnn.com.
Tamaro gamtinių dujų telkinys Viduržemio jūroje
Tamaro gamtinių dujų telkinys Viduržemio jūroje / „Scanpix“/AP nuotr.

Izraelio energetikos revoliucijos širdis nutolusi apie 24 km nuo šalies Viduržemio jūros pakrantės. Nuo telkinių atradimo 2009 m., gavyba Tamaro gamtinių dujų telkinyje nuolat augo ir dabar siekia 1,2 mlrd. kubinių pėdų per dieną, o tai patenkina apie 40 proc. šalies energijos poreikių.

Tačiau Tamaro telkinys toli gražu ne vienintelis. 2011 m. buvo atrastas didžiausias Viduržemio jūroje Leviatano dujų telkinys su 22 trilijonais kubinių pėdų dujų. Būtent Leviatano telkinys Izraelį ir gali paversti stambiu žaidėju regioninėje rinkoje.

Be minėtųjų dujų gavybos vietų dar vėliau Izraelyje buvo atrasti Tanino ir Karišo telkiniai.

Jeigu Leviatano telkinio įsisavinimas prasidės dar šiais metais, visu pajėgumu dujos jame gali būti išgaunamos jau 2019 m.

Vis dėlto, tam, kad taptų dujas eksportuojančia šalimi, Izraeliui reikalingos šešis milijardus dolerių siekiančios investicijos.

Šią savaitę Tel Avive jau buvo pritarta įstatyminei bazei, kuri padėtų vilioti užsienio investuotojus dalyvauti dujų telkinių įsisavinime.

Potencialių klientų, kurie nespjaus į izraelietiškas dujas, panašu, kad šaliai netrūks. Sparčiai auga Egipto dujų paklausa, o Turkija, po pablogėjusių santykių su Rusija, taip pat ieško alternatyvių šio kuro tiekėjų.

Be to, dujų eksportas iš Izraelio gali prasidėti ir į geografiškai artimas Graikiją, Kiprą ir Jordaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius