-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: Kataras investuos 20 mlrd. dolerių į JAV energetikos sektorių

Energijos išteklių turtingas ir kaimynių boikotuojamas Kataras sekmadienį paskelbė planuojantis per ateinančius penkerius metus investuoti daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių į Jungtinių Valstijų energetikos sektorių.
Naftos gavyba Kalifornijoje
Naftos gavyba Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies energetikos ministras Saadas al Kaabis, užimantis ir valstybės valdomos naftos bendrovės „Quatar Petroleum“ generalinio direktoriaus postą, per vieną konferenciją Dohoje pareiškė, kad Persijos įlankos valstybė ketina investuoti į JAV naftos ir dujų, taip pat netradicinių išteklių sektorius.

„Per ateinančius penkerius metus investuosime daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių į skirtingus projektus JAV,“ – kalbėjo S. al Kaabis.

Ministras tvirtino, kad pagrindinis Kataro tikslas – atgaivinti kelių milijardų dolerių vertės suskystintų gamtinių dujų terminalą „Golden Pass LNG“ Teksaso valstijoje JAV.

„Su savo partneriais svarstome [projekto] plėtros galimybę,“ – sakė S. al Kaabis ir pridūrė, kad netrukus bus priimtas galutinis sprendimas šiuo klausimu.

„Quatar Petroleum“ valdo 70 proc. projekto, o likusi dalis priklauso JAV energetikos milžinėms „ExxonMobil“ ir „ConocoPhillips“.

S. al Kaabis tvirtino, kad Kataro suskystintų gamtinių dujų gamyba kasmet padidėtų 16 mln. tonų, o per penkerius metus pasiektų 110 mln. tonų.

„Qatar Petroleum“ sekmadienį pasirašė susitarimą su Italijos energetikos bendrove ENI dėl trijų Meksikos pakrantėse esančių naftos verslovių 35 proc. įsigijimo – tai antroji didelė Kataro investicija į Šiaurės Amerikos šalis šiais metais.

Bendrovės susitarė 2021 metais šiuose trijuose telkiniuose pasiekti maždaug 90 tūkst. barelių naftos gavybą per dieną.

Kataras šį mėnesį pranešė pasitraukiąs iš OPEC naftos kartelio, kuriame dominuoja Saudo Arabija. Pasak S. al Kaabio, tai nebuvo „politinis“ sprendimas.

2017 metais Saudo Arabija, Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, kaltindami kaimynę remiant terorizmą ir palaikant glaudžius ryšius su jų regioniniu varžovu Iranu. Doha tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius