-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: tarp Saudo Arabijos prioritetų yra priklausomybės nuo naftos eksporto mažinimas

Saudo Arabija siekia sumažinti savo priklausomybę nuo naftos eksporto, trečiadienį pareiškė ekonomikos ministras Faisalas Al-Ibrahimas, dalyvaujantis Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos Alpių kaimelyje Davose, į kurį Artimųjų Rytų galiūnė išsiuntė vieną didžiausių delegacijų.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Saudo Arabija Nafta

Nepaisant tikslo iki 2060 metų pasiekti nulinį anglies dioksido išmetimą, šalis tebėra labai priklausoma nuo naftos eksporto, kuris dešimtmečius lėmė jos augimą, todėl kyla abejonių dėl jos galimybių artimiausiu metu pertvarkyti ekonomiką.

„Norime sumažinti savo priklausomybę nuo naftos... Norime diversifikuoti savo ekonomiką, tai svarbu, tai būtina“, – Pasaulio ekonomikos forume naujienų agentūrai AFP sakė F.Al-Ibrahimas.

Rijadas išsiuntė aštuonis aukščiausio rango pareigūnus į verslo elito susirinkimą, siekdamas didinti investicijas iš užsienio ir ieškodamas partnerių, nesusijusių su itin svarbiu naftos sektoriumi.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą išaugusios žaliavos kainos leido karalystei 2022 metais pasiekti pirmąjį biudžeto perteklių per devynerius metus, o tai suteikė jai finansinę galią ekonomikos plėtrai.

„Nėra per vėlu sektoriams, kurie Saudo Arabijoje pradeda veikti nuo nulio. Turizmas, kultūra, sportas ir pramogos – jie suteiks daug įvairovės“, – teigė ministras.

„Tačiau mums rūpi ir kiti sektoriai, pavyzdžiui, kasyba ir pramonė, kad jie taptų dar konkurencingesni.“

Saudo Arabija tikisi išnaudoti galimybės, kurias suteikė praėjusį mėnesį įvykęs Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizito į Rijadą, kur buvo pasirašyti milijardų dolerių vertės sandoriai energetikos ir infrastruktūros srityse.

„Tai nėra kažkokia reklama ar demonstravimasis, žmonės tikrai domisi Saudo Arabijos augimo istorija“, – kalbėjo ministras ir pažymėjo, kad praėjusiais metais karalystės bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 8,5 proc., nors didžioji pasaulio ekonomikos dalis patyrė sunkumų.

Katare neseniai pasibaigus Pasaulio futbolo čempionatui, Saudo Arabija galėtų tapti kandidate surengti varžybas 2030 metais ir netgi pasamdė portugalų žvaigždę Cristiano Ronaldo, kad reklamuotų galimą pasiūlymą.

O antradienį Davose Saudo Arabijos pareigūnai paskelbė apie bendrą iniciatyvą su Davoso forumo organizatoriais, siekdami paspartinti aukštųjų technologijų inovacijas šalyje per virtualią metavisatos realybę.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas) stengėsi atverti šalį ir įgyvendinti ekonomines bei socialines reformas, nors kritikai pasmerkė jo susidorojimus su disidentais ir žurnalisto disidento Jamalo Khashoggi nužudymą karalystės konsulate Stambule 2018 metų spalį.

„Atsivėrėme daug daugiau nei anksčiau ir žmonės tai mato“, – sakė F.Al-Ibrahimas.

„Jie mato kultūrą, vertybes, pažangą ir mato, kad mes sprendžiame daug iššūkių ir problemų regioniniu ir pasauliniu mastu“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius