-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minske tęsiamos Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų diskusijos dėl Astravo AE

Antradienį Minske prasideda dvi dienas truksiantis Baltarusijos ir Lietuvos ekspertų susitikimas dėl netoli valstybių sienos statomos Astravo atominės elektrinės (AE). Jame ketinama aptarti klausimus, kurie nebuvo aptarti birželio pabaigoje Vilniuje vykusiame susitikime.
Astravo atominė elektrinė matosi nuo Aukštojo kalno
Astravo atominė elektrinė matosi nuo Aukštojo kalno / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Po susitikimo Vilniuje liko neaptarta dar pusė klausimų. Yra klausimai, susiję su pačiu projektu, taip pat dar prisidėjo ir paskutiniai incidentai. Yra Neries upės apsaugos, aušinimo dalykai, aplinkos monitoringo klausimai. (...) Baltarusija vis tiek stato tą atominę elektrinę, nori „išbalinti“ savo projektą, bet atsiskleidžia tokie dalykai, kad jie pradėjo be projekto“, – BNS sakė Lietuvos delegacijos vadovas Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Pasak jo, tai bus antras Lietuvos ekspertų vizitas į Baltarusiją, sprendžiant Astravo AE problemą. Pirmą kartą lietuviai į Minską vyko 2009-aisiais, pradėjus rengti Astravo AE poveikio aplinkai vertinimas.

Po birželį Vilniuje vykusio susitikimo Lietuva pasiūlė Baltarusijai laikinai stabdyti jėgainės statybas kol nebus atlikti jos streso testai, tačiau Baltarusija atsisakė tai padaryti. Jėgainės projekto rizikos ir atsparumo vertinimo testus Baltarusija žada atlikti iki šių metų pabaigos. Skelbta, kad testus atliks pagrindinio Astravo AE rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo atominės jėgainės statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Liepą atliekant bandymus, krito reaktoriaus korpusas, o rugpjūčio pabaigoje jėgainės statybvietėje žuvo žmogus.

Birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį 2018 metais, kai planuojama pastatyti pirmąjį Astravo AE bloką, jos gaminamos elektros importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas bus per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną. Seimas taip pat ketina svarstyti piliečių iniciatyvą drausti pirkti elektrą iš Astravo AE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius