TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Moldova nusprendė per dvejus metus visiškai atsisakyti rusiškos energijos

Per dvejus metus Moldova gali visiškai įveikti energetinę priklausomybę nuo Rusijos, televizijos kanale „Moldova 1“ pareiškė Moldovos prezidentė Maia Sandu, rašo unian.net.
Moldovos prezidentė Maia Sandu
Moldovos prezidentė Maia Sandu / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 3 Rusija Moldova Dujos

Pasak jos, Moldova jau dabar yra „praktiškai nepriklausoma“ nuo Rusijos, kai kalbama apie dujų tiekimą. Tačiau šalis yra priklausoma nuo kainų padėties Europos energijos rinkoje, todėl būtina investuoti į energijos vartojimo efektyvumą ir atsinaujinančius energijos šaltinius.

„Mes didiname šią nepriklausomybę ir tam tikru momentu visiškai nebepriklausysime nuo Rusijos Federacijos“, – sakė M.Sandu.

Moldova
Moldova

Moldovos prezidentė pažymėjo, kad visiška energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos bus įmanoma po dvejų metų, kai bus baigta tiesti magistralinė elektros linija Kišiniovas-Vulkeneštis. Ši linija sujungs Moldovos ir Rumunijos energetikos sistemas.

Rusija stengiasi pakenkti politinei padėčiai Moldovoje ir, jei įmanoma, surengti ten prorusišką perversmą, rašo unian.net. Šiam tikslui pasitelkiama prorusiška Moldovos gyventojų dalis.

Vasario mėnesį Moldovos prezidentė Maia Sandu paskelbė iš Ukrainos žvalgybos tarnybų sulaukusi informacijos apie Rusijos ketinimus įvykdyti valstybės perversmą.

Prezidentės Maia Sandu teigimu, Moldova gerai žino, kas yra jos draugai ir kas priešai. Ji patikino, kad jos šalis niekada nerems Rusijos žudikų, rašo unian.net.

Anksčiau Moldovos analitikas Denisas Cenusa portalui 15min sakė, kad Moldova „visada buvo pažeidžiama Rusijos atžvilgiu“.

„Mes turėjome rimtų nuogąstavimų, kad Rusija gali sėkmingai kaip ginklą išnaudoti Moldovos priklausomybę nuo rusiškų dujų, tačiau taip neatsitiko. Rusijai šiuo atžvilgiu nepavyko. Taigi šiais metais mes tikriausiai daugiau dėmesio skyrėme saugumui kaip tokiam ir tam, kas gali atsitikti Uždniestrės regione.

Mano nuomone, tikrosios problemos yra šalies viduje, o pažeidžiamumai kyla iš regionų, kur prorusiškos politinės jėgos turi stiprų, tvirtą ryšį su visuomene ir kur jos gali sėkmingai organizuoti antivyriausybinius protestus“, – teigė ekspertas.

Kritinį tašką įtampa pasiekė, kai Rusijai vykdant raketų ataką prieš Ukrainą, kariniai orlaiviai įskrido į Moldovos oro erdvę ir apsisukę sugrįžo atgal į Ukrainą. Po šio įvykio atsistatydino šalies ministrė pirmininkė Natalia Gavrilita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius