TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Molėtų rajone atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas

Didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas oficialiai pradeda elektros gamybą - gegužės 2 d. energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė, Molėtų rajono savivaldybės vicemerė Vaida Saugūnienė ir kiti Lietuvos energetikos institucijų atstovai kartu su Danijos ambasadore Lietuvoje Grete Sillasen ir „Nordic Solar“ vadovu Nikolaj Holtet Hoff perkirpo juostelę ir atidarė naujausią saulės energijos parką Molėtuose, rašoma Energetikos ministerijos pranešime spaudai.
Molėtuose atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas
Molėtuose atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas / Bendrovės nuotr.

„Lietuva yra užsibrėžusi ambicingus energetikos tikslus – nacionalinės elektros generacijos didinimas iki visiškos energetinės nepriklausomybės. Artėjame link šio tikslo ir darome viską, kad turėtume tvarią ir didelę pridėtinę vertę kuriančią energetikos pramonę.

Džiaugiamės, kad pradėjus elektros gamybą „Nordic Solar“ saulės elektrinių Molėtų, Švenčionių ir Jonavos parkuose, padidės nacionalinė saulės elektrinių instaliuota galia, o atsinaujinanti energija galės pasiekti daugiau namų ūkių“, – sakė energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. Pasak viceministrės, dvišalis Danijos ir Lietuvos įmonių bendradarbiavimas turi didelį potencialą vystant atsinaujinančios energijos projektus.

Bendrovės nuotr./Molėtuose atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas
Bendrovės nuotr./Molėtuose atidarytas didžiausias Lietuvoje saulės energijos parkas

Molėtų regione įrengtas 100 MW saulės energijos parkas, kurio instaliuota galia užtikrins energijos tiekimą maždaug 28 000 namų ūkių per metus. Parke, kuris užima apie 150 hektarų plotą, sumontuota per 150 tūkstančių saulės elektrinės modulių ir įrengta elektros pastotė. Tai pirmoji didelė danų įmonės „Nordic Solar“ investicija Lietuvoje. Naujasis saulės parkas taip pat smarkiai prisidės siekiant energetinės nepriklausomybės ir ambicingų tikslų, numatytų Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje 2050.

„Šiandien džiaugiamės viena svarbiausių mūsų įmonės investicijų į Lietuvos energetikos infrastruktūrą. Mums tai svarbus pasiekimas. Molėtų parkas yra pats didžiausias šiuo metu Lietuvoje pastatytas saulės parkas. Tai sėkmingo bendradarbiavimo su Lietuvos institucijomis bei Molėtų savivaldybe rezultatas.

Kartu mes siekiame bendro tikslo – skatinti elektros gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Didžiuojamės galėdami prisidėti prie Lietuvos politinių tikslų mažinant klimato kaitos pasekmės bei ambicijų siekiant energetinės nepriklausomybės“, – teigia „Nordic Solar“ generalinis direktorius Nikolaj Holtet Hoff.

Saulės energija yra sparčiausiai augantis energijos šaltinis ES. Spartesnis jos diegimas padeda mažinti elektros energijos kainą ir priklausomybę nuo importuojamo iškastinio kuro.

Lietuva yra užsibrėžusi ambicingus atsinaujinančių energijos išteklių tikslus. Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje iškeltas tikslas, kad iki 2030 m. Lietuvoje būtų įrengta 4,1 GW saulės šviesos energijos elektrinių, o iki 2050 m. šis skaičius pasiektų 9 GW. Vien per 2022–2023 m. elektros energijos skirstomuosiuose tinkluose buvo įrengta per 800 MW atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) elektrinių, daugiau nei per 6 metus prieš tai. Per ateinančius dešimtmečius AEI plėtra įgaus dar didesnį pagreitį, leidžiantį paspartinti esminius šalies energetikos sistemos pokyčius.

Molėtų saulės parkas įkurtas kalvotoje vietovėje, kur yra daug galimybių gaudyti galingus saulės spindulius įvairiu paros metu. Saulės parkas buvo pastatytas naudojant patentuotus „Nordic Solar“ dvipusių saulės baterijų modulius, kurie gamina elektros energiją iš abiejų pusių. Be to, į saulės parko plėtrą buvo įtraukta keletas iniciatyvų, skatinančių biologinę įvairovę šioje vietovėje. Molėtų saulės parkas prie tinklo prijungtas balandį, bendradarbiaujant su Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatore „Litgrid“.

Šiuo metu Lietuvos elektros energetikos sistemoje saulės šviesos elektrinių įrengtoji galia sudaro 1,3 GW, o tai reiškia, kad jau dabar yra įgyvendinta maždaug trečdalis 2030 m. išsikelto tikslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius