-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„MT Group“ dar kartą bandys stabdyti GIPL statybos konkursą

Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „MT Group“ bei jos partnerė Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“ dar kartą teisme bandys stabdyti beveik 100 mln. eurų vertės magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) konkursą, kurį laimėjo „Alvoros“ ir „Šiaulių dujotiekio statybos“ konsorciumas.
Dujotiekio darbuotojas
Dujotiekio darbuotojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„MT Group“ pranešė, jog šią savaitę dar kartą kreipsis į teismą – šį kartą dėl galimų konkurso pažeidimų – bei vėl prašys laikinai stabdyti konkursą. Ankstesnį įmonės prašymą stabdyti konkurso procedūras Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė. Tuomet įmonė skundė sprendimą pripažinti „Alvorą“ nekeliančia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Anot „MT Group“, yra pagrindo manyti, kad konkurse buvo proteguojamos konkrečios įmonės.

„Mūsų turimi duomenys rodo, kad „Amber Grid“ pirkimų komisija ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pasirinko ignoruodama ir pažeisdama įmonės patvirtintuose viešojo pirkimo dokumentuose nustatytą ekonominio naudingumo balų skyrimo tvarką“, – pranešime sakė „MT Group“ direktoriaus pavaduotojas Simonas Kunickas.

„Susiklosčiusi situacija rodo, kad viešieji pirkimai vyksta ne pagal lygiateises taisykles ir vienodas dalyvavimo galimybes, tačiau skirtingai traktuojant konkurso dalyvius“, – teigė jis.

Anot S.Kunicko, „MT Group“ pasiūlymas turėjo būti pripažintas ekonomiškai naudingiausiu, už „Alvoros“ pasiūlymą jis buvo pranašesnis iš esmės visuose vertinimo srityse.

„MT Group“ įsipareigojo mokėti didesnį darbo užmokestį savo darbuotojų bei kitų specialistų komandai, įrodė geresnę projekto valdymo efektyvumo strategiją, ketina greičiau įvykdyti visus 1 ir 2 etapų darbus, pasižymi gerokai aukštesne komandos kompetencija, pasiūlė geresnius garantinius darbų įsipareigojimus“, – rašoma „MT Group“ pranešime.

Pasak „MT Group“, „Alvora“ nepagrįstai gavo net 3 balus už pajėgumų paskirstymo planą, iš kurio „Alvora“ pašalino pirminėje paraiškoje nurodytus specialistus, nors jai už tai neturėjo būti suteikta nė vieno balo.

S.Kunickas anksčiau šią savaitę BNS sakė, kad bendrovei „Amber Grid“ buvo pateiktos trys „MT Group“ pretenzijos – dėl „Alvoros“ atitikties nacionaliniam saugumui ir procedūrinių pažeidimų. Gavusi „Amber Grid“ atsakymus dėl dviejų paskutinių pretenzijų, kurie įmonės netenkino, jo nutarė kreiptis į teismą.

Išvadą, kad „Alvora“ nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, liepos pabaigoje paskelbė vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, vėliau ją patvirtino ir Vyriausybė.

Komisijos vadovas Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis tuomet BNS sakė, kad sandoris leistas „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“.

„MT Group“ ir bei jos partnerė Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“ vyriausybinės komisijos prašė pakartotinai vertinti „Alvoros“ atitiktį nacionaliniam saugumui, tačiau komisija nematė pagrindo tai daryti.

Dėl konkurso baigties į Vyriausybės strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją ir „Amber Grid“ kreipėsi ir Kauno bendrovė KRS, kartu su Baltarusijos „Beltruboprovodstroj“ pasiūliusi mažiausią kainą (74,9 mln. eurų be PVM) bet pašalinta dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

„Alvoros“ vadovas Nikolajus Kolesnikovas BNS sakė manąs, kad sutartis gali būti pasirašyta kitą savaitę.

„Amber Grid“ akcininkai 79,85 mln. eurų (96,6 mln. eurų su PVM) vertės sutarčiai su „Alvora“ pritarė rugpjūčio 28 dieną.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

Pastačius jungtį, Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius