Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nafta brangsta, „Brent“ kaina perkopė 52 JAV dolerių už barelį kartelę

Investuotojams viliantis, kad dėl JAV besitęsiančio komercinių „juodojo aukso“ atsargų mažėjimo ir OPEC ketinimų apriboti gavybą naftos perteklius rinkoje gali sumažėti, naftos kainos ketvirtadienį kopia aukštyn.
Naftos perdirbimo įmonė
Naftos perdirbimo įmonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,5 JAV dolerio, arba 0,96 proc., iki 52,36 JAV dolerio už barelį.

Lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,38 JAV dolerio, arba 0,76 proc., iki 50,21 JAV dolerio už barelį.

JAV energetikos departamentas trečiadienį pranešė, kad šalies komercinės naftos atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 2,98 mln. barelių iki 499,74 mln. barelių, nors ekspertai prognozavo, kad šios atsargos padidės vidutiniškai 2 mln. barelių. Atsargos JAV smuko penktą savaitę iš eilės. Be to, jų lygis pirmą kartą nuo sausio mėnesio smuko žemiau 500 mln. barelių kartelės.

Naftos gavyba JAV per praėjusią savaitę sumenko 0,35 proc. iki 8,467 mln. barelių per dieną.

Be to, pasklido žinia, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalys ir Rusija per Stambule kitą savaitę rengiamą energetikos kongresą surengs neoficialų susitikimą, kuriame kalbėsis apie galimą bendrą gavybos ribojimą.

Tuo tarpu naftos prekybos įmonės „Gunvor“ tyrimų skyriaus vadovas Davidas Fyfe pareiškė abejojąs, kad OPEC lapkritį Vienoje rengiamame oficialiame susitikime pasieks susitarimą dėl naftos gavybos ribojimo, nes Iranas ir Irakas aiškiai nesirengia atsisakyti gavybos didinimo planų. Jo nuomone, naftos kainos artimiausiu metu vargu ar pakils daug aukščiau 50 JAV dolerių už barelį kartelės.

Su juo sutinka ir „Goldman Sachs“ ekspertai. Jie mano, kad šiuo metu stebimas naftos kainų kilimas liausis, kai bus pasiekta 55 JAV dolerių už barelį riba.

BMI ekonomistai nusiteikę dar pesimistiškiau: vidutinės „Brent“ kainos 2017 metais prognozę jie sumažino nuo 57 iki 55 JAV dolerių už barelį. Jų teigimu, dėl nemažėjančios gavybos JAV ir Rusijoje rinkos persibalansavimas stringa, o pasiūlos perteklius rinkoje išliks ir 2017 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius