Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nafta pinga: barelis „Brent“ – 51,24 JAV dolerio

Pirmadienį iki didžiausio lygio nuo praėjusių metų liepos pabrangusi nafta antradienį pinga, rinkos dalyviams abejojant, ar yra pagrindas tolesniam naftos kainų augimui.
Naftos gavyba Rusijoje
Naftos gavyba Rusijoje / AP/„Scanpix“ nuotr.

Vasario mėnesio ateities sandorių „Brent“ naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ sumažėjo 0,8 proc. iki 54,50 JAV dolerio. O sausio mėnesio ateities sandorių WTI naftos barelis Niujorko prekių biržoje (NYMEX) atpigo 1,1 proc. iki 51,24 JAV dolerio.

Apskritai rinkoje ir toliau dominuoja pozityvios nuotaikos dėl Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) planų mažinti naftos gavybą ir subalansuoti rinką. Tačiau taip pat abejojama, ar planus parems kitos naftą išgaunančios šalys. Nuo OPEC susitarimo mažinti savo naftos gavybos apimtis „Brent“ naftos kaina šoktelėjo jau beveik 19 proc.

Gruodžio 10 d. Vienoje įvyks OPEC narių ir karteliui nepriklausančių šalių atstovų susitikimas, kurio metu turėtų būti galutinai sutarta, jog OPEC nepriklausančios valstybės bendrai naftos gavybos apimtis sumažins 0,6 mln. barelių per parą. Be Rusijos, kuri jau pareiškė esanti pasirengusi riboti savo gavybą, derybose turėtų dalyvauti ir Azerbaidžanas, Omanas, Bahreinas, Meksika, Kazachstanas, Brunėjus, Kolumbija ir Egiptas.

OPEC sieks, kad kiekviena iš šalių prisiimtų konkretų įsipareigojimą ir sutiktų dėl savo naftos gavybos rodiklių stebėjimo.

Jeigu sutarimo Vienoje pasiekti nepavyks, tuomet gali kilti klausimų dėl OPEC praėjusią savaitę pasiekto susitarimo mažinti naftos gavybos apimtis 1,2 mln. barelių per įgyvendinimo. „Energy Aspects“ prognozuoja, kad OPEC šalys minėtu susitarimu joms nustatytų gavybos kvotų laikysis 82 proc.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad dėl to pasaulinės naftos atsargos pirmąjį ateinančių metų pusmetį turėtų sumažėti 500 tūkst. barelių, kas leis stabilizuoti naftos kainas. O skalūnų naftos gavyba JAV ribos naftos kainų augimą iki maždaug 60 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius