-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naftogaz“: sutartis su „Gazprom“ galios iki 2019 m. pabaigos

Ukrainos energetikos holdingas „Naftogaz“ Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ nusiuntė laišką, kuriame pasiūlė pradėti derybas dėl sutarčių suderinimo su priimtais Ukrainos teisės aktų pakeitimais. Anksčiau per pirmadienį surengtą spaudos konferenciją apie ketinimą siųsti tokį laišką pranešė Ukrainos kompanijos komercijos direktorius Jurijus Vitrenka. Jo teigimu, savo kontrargumentuose Stokholmo arbitražui dėl būtinybės peržiūrėti tarifus bendrovė „Naftogaz“ rėmėsi nacionalinio reguliatoriaus priimtomis naujomis taisyklėmis dėl dujų transportavimo šalyje paslaugų kainodaros.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, „Naftogaz“ rėmėsi ir 2010 metų pasiūlymu bendrovei „Gazprom“ vesti derybas dėl būtinybės peržiūrėti tranzito tarifą remiantis Europos taisyklėmis. Ankstesnius „Naftogaz“ argumentus arbitražas atmetė, nes, pirma, jo kompetencija neapima vietos įstatymų taikymo, kadangi tuo užsiima nacionalinis reguliuotojas. O, antra, siųstas laiškas neatitiko formalių reikalavimų.

„Tribunolas nepatenkino tų argumentų ir pasakė: „Žiūrėkite, tas laiškas, kurį jūs siuntėte 2010 metais ir kuris, kaip jūs teigėte, buvo reikalavimas peržiūrėti tarifą, neatitinka visų formalių reikalavimų, todėl mes tokio tarifo peržiūrėti negalime“. Tačiau žinote, ką dabar daro „Naftogaz“? Ruošia naują laišką, kuriame bus laikomasi visų formalumų“, – sakė J.Vitrenka.

„Dabar mes tikrai įsitikinsime, kad laiškas dėl tarifo peržiūrėjimo atitinka visus reikalavimus, ir artimiausiu metu jis bus išsiųstas „Gazprom“, – per spaudos konferenciją sakė „Naftogaz“ komercijos direktorius.

Turi išteklių

„Naftogaz“ šiuo metu turi pakankamų išteklių pirkti dujų Europoje, o taip pat turi galimybių pritraukti lėšų iš tarptautinių finansų organizacijų ir rinkoje, pranešė J. Vitrenka.

„Naftogaz“ neturi finansinių išteklių problemų. Turime atvirą Tarptautinio rekonstrukcijos ir plėtros banko kreditavimo liniją (500 mln. JAV dolerių – „Interfax“), kurią mes galima naudoti pirkti dujų, pavyzdžiui, balandį“, – sakė jis.

Anot J.Vitrenkos, kompanija taip pat veda derybas dėl 300 mln. JAV dolerių vertės Tarptautinio rekonstrukcijos ir plėtros banko kreditavimo linijos atnaujinimo.

„Naftogaz“ dabar gali gana ramiai tarptautinėje finansų rinkoje, pavyzdžiui, išleisti didelės vertės obligacijų emisiją“, – pridūrė Ukrainos bendrovės komercijos direktorius.

J.Vitrenka taip pat priminė, kad „Baftogaz“ buvo skolinga 4 mlrd. JAV dolerių, tačiau po pirmojo Stokholmo arbitražo sprendimo praėjusių metų pabaigoje dėl dujų tiekimo sutarties ji sumažėjo iki 2 mlrd. JAV dolerių.

„O po mūsų laimėtų 4,6 mlrd. JAV dolerių (pagal vasario pabaigoje Stokholmo arbitražo priimtą sprendimą dėl dujų tranzito – „Interfax“), mes nebeskolingi „Gazprom“, o jis skolingas mums, ir už kiekvieną dieną mums skaičiuojamos 0,5 mln. JAV dolerių palūkanos“, – pabrėžė „Naftogaz“ komercijos direktorius.

Sutartis galios iki 2019 m. pabaigos

J.Vitrenka prognozuoja, kad sutartis su „Gazprom“ dėl dujų tranzito galios iki ateinančių metų pabaigos, nepriklausomai nuo Rusijos kompanijos planų sutartį nutraukti per Stokholmo arbitražą.

„Jeigu per 45 dienas (sutartyje numatytas terminas ikiteisminiam sureguliavimui – „Interfax“) nebus pasiektas susitarimas ir „Gazprom“ kreipsis į arbitražą, arbitražas gali trukti ne vienerius metus. Mūsų nuomone, praktiškai niekas nepasikeis ir sutartis galios iki savo termino pabaigos 2019 metų gale“, – sakė J. Vitrenka.

Jis priminė, kad procedūra numato 30 ir 45 dienas (30 dienų dujų tiekimo sutarčiai ir 45 dienas dujų tranzito sutarčiai), per kurias šalys turi pamėginti susitarti dėl ginčytinų klausimų.

Anot J.Vitrenkos, „Naftogaz“ nemato pagrindo nutraukti sutartį dėl dujų tranzito, nes atitinkami „Gazprom“ paaiškinimai atrodo „nepriimtini“.

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad bendrovė „Naftogaz“ yra pasirengusi aptarti su „Gazprom“ sąlygas, kurios priartintų dviejų kompanijų dujų tranzito sutartį prie Europos teisės.

Kaip skelbta anksčiau, „Gazprom“ pirmadienį oficialiai informavo Ukrainos nacionalinį energetikos holdingą „Naftogaz“ apie Stokholmo arbitraže inicijuotą dujų tiekimo Ukrainai ir tranzito per ją sutarčių nutraukimo procesą, pranešė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tokį „Gazprom“ sprendimą pavadino Ukrainos ir Europos Sąjungos „dujiniu šantažu“.

Šias sutartis „Gazprom“ ir „Naftogaz“ dešimčiai metų pasirašė 2009-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius