-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naftogaz“: Stokholmo arbitražas nurodys „Gazprom“ sumokėti „milijardus dolerių“

Stokholmo arbitražas, antradienį baigęs Ukrainos „Naftogaz“ ir Rusijos „Gazprom“ į vieną bylą apjungtų ieškinių žodinį nagrinėjimą, įpareigos Rusijos dujų monopolininką sumokėti Ukrainai „milijardus dolerių“, pareiškė Ukrainos nacionalinio energetikos holdingo finansų direktorius Jurijus Vitrenka.
„Naftogaz“
„Naftogaz“ / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Mūsų teisininkų argumentai buvo svarūs. Rusijos koncernui „Gazprom“ gali tekti mums pakloti didelę sumą – milijardus dolerių, jei tik ne daugiau kaip dešimt milijardų“, – interviu Vokietijos „Deutsche Welle“ sakė jis.

J.Virenkos žodžiais, didelės vertės turto užsienyje turinčiam „Gazprom“ tokią tarptautinio arbitražo nutartį teks vykdyti, o tikėtina apeliacija jis vargu ar ką nors pasieks.

„Naujų dujų importo iš Rusijos sutarčių pasirašinėti neketiname. Tačiau jei bus Stokholmo arbitražo nurodymas vykdyti esamą sutartį, kuri galios dar kelerius metus, ir jei bus tam sąlygos, ją vykdysime“, – pridūrė jis.

Stokholmo arbitražas gegužės 31-ąją paskelbė atskirą (tarpinį) sprendimą „Naftogaz“ ir „Gazprom“ abipusių pretenzijų byloje, dujų tiekimo Ukrainai sutartyje numatytą sąlygą „imk arba mokėk“ bei draudimą Ukrainai reeksportuoti dujas pripažinęs neteisėtomis, taip pat patenkinęs Ukrainos reikalavimą peržiūrėti dujų kainą atgaline data.

Šioje tarpinėje nutartyje, kuri ginčo šalims yra privaloma vykdyti, priteistinos sumos nebuvo nurodytos, o tik pateikti principai, kuriais remiantis turėtų būti paskaičiuotos retroaktyvios kompensacijos. Šalims pasiūlyta dėl jų mėginti susitarti tarpusavyje, tačiau prieš mėnesį „Naftogaz“ pranešė, kad derybos su „Gazprom“ baigėsi be rezultatų.

Stokholmo arbitražas galutinę nutartį šioje byloje paskelbs ne vėliau kaip iki šių metų gruodžio.

„Naftogaz“ ir „Gazprom“ 2014-aisiais, apkaltinę vienas kitą piktnaudžiavimu bei įsipareigojimų nevykdymu, iškėlė per Stokholmo tarptautinį arbitražą priešpriešinius, keliomis dešimtimis milijardų JAV dolerių vertinamus ieškinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius