-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos gamintojai devyniems mėnesiams pratęsė gavybos sumažinimą

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) priklausantys ir jai nepriklausantys naftos gamintojai ketvirtadienį sutarė devyniems mėnesiams pratęsti gavybos sumažinimą, kuriuo siekiama sumažinti „juodojo aukso“ pasiūlos perteklių pasaulio rinkoje ir paremti kainas.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

„Svarstėme įvairius scenarijus – pratęsti (susitarimą) 6, 9 ar net 12 mėnesių, netgi svarstėme galimybes dar labiau sumažinti gavybą“, – po 24 šalių susitikimo, kuris įvyko OPEC būstinėje Vienoje, pareiškė Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al-Falihas.

„Visi ženklai tvirtai rodo, kad pratęsimas devyniems mėnesiams yra optimalus sprendimas, kuris mums turėtų leisti iki metų pabaigos pasiekti vidutinį pastarųjų penkerių metų atsargų lygį“, – pareiškė ministras, kuris kartu su Rusijos energetikos ministru Aleksandru Novaku pirmininkavo naftos gamintojų susitikimui.

2016 metų pabaigoje OPEC šalys ir 11 karteliui nepriklausančių valstybių, įskaitant Rusiją, sutarė savo bendrą gavybą sumažinti 1,8 mln. barelių per dieną.

2016 metų pabaigoje OPEC šalys ir 11 karteliui nepriklausančių valstybių, įskaitant Rusiją, sutarė savo bendrą gavybą sumažinti 1,8 mln. barelių per dieną.

Šiuo susitarimu buvo siekta sumažinti didžiules pasaulyje sukauptas komercines naftos atsargas, dėl kurių naftos kainos, dar 2014 metais viršijusios 100 JAV dolerių už barelį, iki 2016 metų pradžios nusirito iki beveik 25 JAV dolerių už barelį.

Nors mažos kainos nudžiugino verslininkus ir vartotojus, pildančius savo automobilių degalų bakus, dėl jų naftą išgaunančių šalių finansuose atsivėrė skylė – sunkumų patyrė net turtingos Persijos įlankos šalys, jau nekalbant apie krizės alinamą Venesuelą.

Nuo gruodžio mėnesio „Brent“ kaina nuo maždaug 46 JAV dolerių už barelį buvo atsitiesusi iki 60 JAV dolerių už barelį, tačiau taip pat buvo kelis kartus smukusi žemiau 50 JAV dolerių už barelį kartelės.

2016 metų pabaigoje pasiektas susitarimas dėl gavybos sumažinimo – o tai buvo netikėtas OPEC politikos pokytis – turėjo baigti galioti birželio 30 dieną.

Praėjusią savaitę Saudo Arabija ir OPEC nepriklausanti Rusija – didžiausios naftos gamintojos susitarimo šalių grupėje – pritarė susitarimo pratęsimui devyniems mėnesiams iki 2018 metų kovo 31 dienos.

Skalūnų naftos gamintojų kerštas

Anksčiau OPEC vadovavosi strategija išgauti kuo daugiau naftos ir užpildyti rinką „juoduoju auksu“ bei apsunkinti gyvenimą JAV naftos gamintojams, kuriems reikia aukštesnių naftos kainų, kad jų gavyba būtų pelninga.

Dėl tokios strategijos iš verslo teko pasitraukti daugybei JAV įmonių. Tačiau naftos kainoms ėmus kilti, daugelis jų, kerštingai nusiteikę, sugrįžo į rinką ir JAV naftos gavyba jau artėja prie rekordinių lygių.

Anksčiau OPEC vadovavosi strategija išgauti kuo daugiau naftos ir užpildyti rinką „juoduoju auksu“ bei apsunkinti gyvenimą JAV naftos gamintojams, kuriems reikia aukštesnių naftos kainų, kad jų gavyba būtų pelninga.

Nors naftos pasiūlos perteklius pasaulyje mažėja lėtai ir taip pat neatmetama galimybė, kad Libija ir Nigerija gali padidinti gavybą, Kh.al-Falihas pareiškė, kad tai jam nekelia nerimo. „Skalūnų nafta yra svarbus kintamasis, tačiau mes nemanome, kad jis reikšmingai pakirstų mūsų pastangas ar padarytų joms reikšmingą neigiamą poveikį“, – pažymėjo jis.

Tačiau naftos gamintojų sprendimas dar labiau nemažinti gavybos nuvylė rinką.

Paskelbus apie susitikimo rezultatus, „Brent“ kaina smuko daugiau kaip 2 JAV doleriais iki 51,66 JAV dolerio už barelį, o WTI kaina sumažėjo 1,82 JAV dolerio iki 49,54 JAV dolerio už barelį.

Rinkos analitikai prognozavo, kad, paskelbus apie naują susitarimą, „juodojo aukso“ kainos smuks, nes daugelis prekiautojų bandys užfiksuoti pelną.

Chrisas Beauchampas, prekybos įmonės IG rinkos analitikas, Kh.al-Faliho nuomonę, kad gavybos nereikia labiau mažinti, pavadino „keista“. O Alexandre Andlaueris iš akcijų rinkos tyrimų įmonės „Alphavalue“ OPEC strategiją pavadino „senamadiška“.

Tuo tarpu Kh.al-Falihas pareiškė, kad, atsižvelgiant į tai, jog yra „daug kintamųjų“, OPEC ir ne OPEC šalių stebėsenos komitetas atidžiai seks pokyčius rinkoje ir „prireikus teiks rekomendacijas dėl reikiamų įsikišimo priemonių ar (susitarimo) pakeitimų“.

O Irano naftos ministras Bijanas Zanganeh pažymėjo, kad dabartinis „tikslas“ yra pasiekti 55–60 JAV dolerių už barelį kainą, kuri, anot jo, „yra gera ir“ skalūnų naftos, ir tradiciniams naftos gamintojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius