-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos gamintojai pradeda oficialias derybas dėl gavybos įšaldymo

Kataros sostinėje Dohoje susitinkantys naftos gamintojai sekmadienį pradėjo derybas dėl „juodojo aukso“ gavybos įšaldymo. Derybos prasidėjo keliomis valandomis vėliau, nes teko keisti susitarimo projekto formuluotes, iš dalies dėl Saudo Arabijos pozicijos dėl Irano.
Saudo Arabijos delegatai atvyksta į derybas Dohoje
Saudo Arabijos delegatai atvyksta į derybas Dohoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Bendras susitarimas yra“, – prieš oficialių derybų pradžią „Bloomberg“ televizijai pareiškė oficialus Ekvadoro atstovas OPEC Wilsonas Pastoras.

„Yra tam tikrų nesutarimų dėl formuluočių ir galbūt šią popietę mes užbaigsime derybas“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad taip pat bus galutinai susitarta dėl to, kaip bus stebima, ar laikomasi susitarimo. Be to, bus susitarta ir dėl paskesnio susitikimo.

Tai pirmasis per 15 metų reikšmingas bandymas koordinuoti OPEC ir karteliui nepriklausančių naftos gamintojų gavybą.

Kataro sostinėje susitinka 16 valstybių, kurioms kartu tenka maždaug 50 proc. pasaulio naftos gavybos. Tai pirmasis per 15 metų reikšmingas bandymas koordinuoti OPEC ir karteliui nepriklausančių naftos gamintojų gavybą. Saudo Arabija šią savaitę pareiškė, kad gavybos neribos, nebent įšaldyti gavybą sutiktų kiti gamintojai, įskaitant Iraną. Tuo tarpu Iranas, kuris susitikime nedalyvauja, prie gavybos įšaldymo iniciatyvos kol kas jungtis neketina.

Nuo vasario mėnesio, kai buvo pirmą kartą paviešinta idėja įšaldyti gavybą, naftos kainos pastebimai pakilo. Prieš susitikimą „Citigroup“ prognozavo, kad nepasiekus susitarimo naftos kainos smarkiai kristų. „Brent“ rūšies naftos kainos, sausį smukusios žemiausiai per 12 metų, iki penktadienio pakilo maždaug 50 procentų.

Irano gavyba

„Saudo Arabija, Rusija ir Persijos įlankos šalys aktyviai svarsto“ Irano gavybos klausimą, pareiškė W.Pastoras.

Iranas siekia padidinti naftos gavybą ir eksportą, nes nori susigrąžinti dėl tarptautinių sankcijų, kurios buvo atšauktos tik šių metų sausį, prarastą rinkos dalį. Naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganeh šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad Teheranas iki šių metų pagal iraniečių kalendorių pabaigos, t. y. iki 2017 metų kovo, gavybą planuoja padidinti iki 4 mln. barelių per dieną, o tai būtų maždaug 800 tūkst. barelių per dieną daugiau negu šių metų kovą. „Bloomberg“ skaičiavimais, Irano naftos eksportas šį mėnesį padidėjo daugiau kaip 600 tūkst. barelių per dieną.

Pasak informuotų šaltinių, derybininkai kiek anksčiau sekmadienį buvo susitikę neoficialių derybų. Kiti šaltiniai teigia, kad delegatai taip pat apsilankė Kataro emyro rūmuose.

Irano naftos eksportas šį mėnesį padidėjo daugiau kaip 600 tūkst. barelių per dieną.

Prieš susitikimą laikinasis Kuveito naftos ministras Anasas al Salehas pareiškė, kad visi nusiteikę „optimistiškai“.

Tuo tarpu Omano naftos ministras Mohammedas al Rumhy prieš susitikimą pažymėjo, kad Saudo Arabija ir Rusija pritarė pasiūlymui gavybą sausio mėnesio lygiuose įšaldyti iki spalio 1 dienos. Anot jo, šiam pasiūlymui turėtų pritarti ir kiti gamintojai.

Saudo Arabijos pozicija

Saudo Arabija, didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, gavybą apribotų maždaug 10,3–10,4 mln. barelių per dieną, jeigu įšaldymui pritartų ir kiti gamintojai, kiek anksčiau šią savaitę pareiškė princas Mohammedas bin Salmanas.

„Jeigu visi pagrindiniai gamintojai neįšaldys gavybos, mes jos taip pat neįšaldysime“, – pareiškė jis. „O jeigu mes neįšaldysime, mes naudosimės visomis galimybėmis parduoti naftą, kokios tik atsirastų“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Irano naftos ministras šeštadienį pareiškė, kad Dohos derybose nedalyvaus ir jokio susitarimo nepasirašys, nes tai iš esmės reikštų, kad šalis pati nusistatytų sau sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius