-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naftos gamintojai svarsto galimybę pratęsti susitarimą dėl gavybos mažinimo

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalys ir karteliui nepriklausantys naftos gamintojai svarsto galimybę pratęsti susitarimą dėl gavybos mažinimo, kuriuo siekiama stabilizuoti „juodojo aukso“ rinką.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Šiuo susitarimu pasaulyje norima sumažinti naftos tiekimą ir paskatinti nuo 2014 metų vidurio smarkiai kritusių naftos kainų kilimą.

Sekmadienį Kuveite posėdžiavęs jungtinis ministrų stebėsenos komitetas „išreiškė pasitenkinimą dėl pažangos, padarytos siekiant užtikrinti visišką atitiktį savo noru prisiimtiems įsipareigojimams dėl gavybos (mažinimo), ir visas dalyvaujančias šalis paragino siekti užtikrinti 100 proc. atitiktį“.

OPEC ir ne OPEC šalių suformuotas komitetas, kuriam pavesta prižiūrėti, kaip laikomasi pernai pasiekto susitarimo dėl gavybos mažinimo, taip pat išnagrinėjo galimybę šį susitarimą pratęsti dar šešiems mėnesiams.

Komitetas pareiškė, kad jo techninis komitetas, bendradarbiaudamas su OPEC sekretoriatu, turėtų „įvertinti sąlygas naftos rinkoje“ ir kitą mėnesį įvyksiančiame komiteto susitikime pateikti atitinkamą ataskaitą.

Susitarime dalyvaujantys gamintojai vasarį jo laikėsi 94 proc. ir atitiktis buvo 8 procentiniais punktais didesnė negu sausį.

Jungtiniam komitetui pirmininkaujantis Kuveito naftos ministras Essamas al-Marzoukas po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad OPEC atitiktis pasiekė 106 proc., tuo tarpu ne OPEC gamintojų atitikties rodikliai tebesudaro maždaug 65 procentus.

Lapkritį OPEC šalys susitarė nuo sausio 1 dienos – iš pradžių pusmečiui – savo bendrą gavybą sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną.

Ne OPEC gamintojai, įskaitant Rusiją, savo bendrą gavybą gruodį sutiko sumažinti 558 tūkst. barelių per dieną.

Agentūros „Bloomberg“ šaltiniai praneša, kad Kuveito pasiūlymą pratęsti susitarimą dėl gavybos mažinimo palaiko Venesuela, Omanas ir Irakas.

Tuo tarpu E. al-Marzoukas pareiškė, kad pusiausvyra naftos rinkoje galėtų būti atkurti iki šių metų trečiojo ketvirčio, jeigu OPEC ir ne OPEC šalys įvykdytų visus savo įsipareigojimus dėl gavybos mažinimo. Tačiau Kuveito ministras taip pat įspėjo, kad komercinės naftos atsargos tebėra didelės, o „juodojo aukso“ kainų kintamumas vis labiau didėja.

Metų pradžioje įsigaliojus susitarimui dėl gavybos mažinimo, naftos kainos perkopė 55 JAV dolerių už barelį kartelę, tačiau vėliau smuko ir tai visų pirma lėmė nerimas dėl sukauptų didelių „juodojo aukso“ atsargų.

Tačiau OPEC generalinis sekretorius Mohammadas Barkindo pareiškė manąs, kad didžioji dalis pasiūlos pertekliaus per tris mėnesius išnyks.

Ar pratęsti susitarimą dėl gavybos mažinimo, jį pasirašiusios OPEC ir ne OPEC šalys spręs gegužės pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius