-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos gavybos įšaldymas: viskas, ką reikia žinoti apie susitikimą Dohoje

Valstybės, kurioms kartu tenka beveik 60 proc. pasaulio naftos gavybos, balandžio 17 dieną Dohoje rengiamame susitikime svarstys pasiūlymą įšaldyti gavybą sausio mėnesio lygiuose ir tokiu būdu stabilizuoti kainas. Saudo Arabija, Rusija, Kataras ir Venesuela vasario mėnesį pasiekė išankstinį susitarimą šiuo klausimu ir nori, kad prie šios iniciatyvos prisijungtų daugiau gamintojų.
Doha
Doha / 123rf.com nuotr.

Kas vyksta į susitikimą?

Be keturių šalių, pasiekusių išankstinį susitarimą, susitikime dalyvaus Alžyras, Angola, Azerbaidžanas, Kolumbija, Ekvadoras, Indonezija, Irakas, Kazachstanas, Kuveitas, Meksika, Nigerija, Omanas ir JAE. Iranas dar nepatvirtino, ar dalyvaus derybose.

Kas nedalyvaus?

Susitikime nedalyvaus kai kurie iš didžiausių pasaulio gamintojų, įskaitant JAV, Kanadą, Kiniją, Braziliją ir Norvegiją. Iš trylikos Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) valstybių narių atvykti į Dohą atsisakė tik Libija, kurios gavyba dėl konflikto yra gerokai sutrikusi. Daugiausia neaiškumų kyla dėl Irano, kuris yra ne kartą pareiškęs, kad gavybos nemažins tol, kol pasieks prieš sankcijų paskelbimą buvusį lygį. Naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganeh dar neapsisprendė, ar dalyvaus susitikime.

Kokia yra susitarimo tikimybė?

Agentūros „Bloomberg“ šią savaitę apklausti 40 prekiautojų ir analitikų tikimybę pasiekti susitarimą vertina 50 procentų.

Nors Rusijos energetikos ministerija susitarimo galimybę vertina optimistiškai, o Kataras teigia turįs teigiamą nuojautą, Saudo Arabija yra pareiškusi, kad gavybą apribos tik tuo atveju, jeigu tą patį padarys ir Iranas. Tuo tarpu Teheranas tai pavadino „absurdu“.

Kokį poveikį gavybos įšaldymas padarytų naftos kainoms?

Naftos kainos pakilo daugiau kaip 30 proc. ir perkopė 40 JAV dolerių už barelį kartelę, nes dėl vasario viduryje pasiekto išankstinio susitarimo dėl gavybos įšaldymo pasikeitė nuotaikos rinkoje. „Bank of America“ skaičiavimais, pasiekus galutinį susitarimą, naftos kainos nebesmuktų žemiau šio lygio arba net galėtų pakilti iki 50 JAV dolerių už barelį. Visgi pasiūlos perteklius dėl įšaldymo daug nesumažėtų, nes gavyba Saudo Arabijoje ir Rusijoje – o šios šalys yra didžiausi pasaulyje naftos gamintojai – jau yra pasiekusi beveik rekordinius lygius.

Apie kokį naftos kiekį eina kalba?

Gamintojai, kurie jau patvirtino, jog svarstys galimybę prisijungti prie gavybos įšaldymo iniciatyvos, išgauna apie 47 mln. barelių naftos per dieną. Daugelis tų šalių sausį jau išnaudojo iš esmės visus turimus gavybos pajėgumus, taigi galimybių padidinti gavybą nėra daug. Rusijos ir Saudo Arabijos gavyba šiemet buvo stabili.

Tuo tarpu įšaldymo iniciatyvą palaikančių 11 OPEC valstybių narių gavyba jau yra beveik 0,5 mln. barelių per dieną mažesnė negu sausį.

Ar gavybos įšaldymas ką nors pakeistų?

Manoma, kad daugumos Dohos susitikimo dalyvių gavyba išliks stabili, taigi naftos rinkai kur kas svarbiau yra tai, kas nutiks JAV ir Irane. Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) prognozėmis, OPEC nepriklausančių šalių gavyba šiemet turėtų sumažėti 710 tūkst. barelių per dieną ir šį sumažėjimą didžiąja dalimi turėtų lemti skalūnų naftos gavybos smukimas. Tuo tarpu Iranas, kurio gavyba kovą siekė 3,3 mln. barelių per dieną, ją šiemet planuoja padidinti maždaug 700 tūkst. barelių per dieną.

Ką susitarimas reikštų JAV gamintojams?

„Goldman Sachs Group“ teigimu, bet koks susitarimas, kuris paskatins kainų kilimą, bus „pasmerktas nesėkmei“, nes leis JAV skalūnų gamintojams atnaujinti gręžimą, kai kainos užkops iki 55 JAV dolerių už barelį kartelės.

Kaip gavybos įšaldymas bus stebimas ir vykdomas?

Kai gavyba buvo mažinama praeityje, ar nariai laikosi susitarimų, OPEC stebėjo vertindama jų gavybos duomenis, kuriuos teikė išorės šaltiniai, tokie kaip naujienų agentūros ir tanklaivių eismo stebėsenos sistemos. Kartelis neturi mechanizmų gavybos apribojimų nesilaikantiems nariams bausti ir jie dažnai viršydavo nustatytas kvotas, kol gruodžio mėnesį jų iš viso buvo atsisakyta.

Tačiau iki kitų metų vidurio Rusija savo gavybą padidino, o ją sumažino tik Meksika ir Norvegija.

Kas nutiko, kai OPEC paskutinį kartą buvo pasiekusi susitarimą su karteliui nepriklausančiomis šalimis?

OPEC turi pagrindo abejoti savo partnerių nuoširdumu. OPEC ir jos tiekėjai konkurentai susitarimą paskutinį kartą buvo pasiekę 2001 metų pabaigoje. Rusija, Meksika, Omanas, Angola ir Norvegija tuomet pažadėjo, jog tiekimą sumažins 500 tūkst. barelių per dieną.

Tačiau iki kitų metų vidurio Rusija savo gavybą padidino, o ją sumažino tik Meksika ir Norvegija.

Kas bus, jeigu susitarimas nebus pasiektas?

Rinkose vis labiau augant lūkesčiams dėl susitarimo, naftos kainos užkopė aukščiausiai per keturis mėnesius. „Citigroup“ prognozuoja, kad nepasiekus susitarimo, kainoms bus padarytas „didelis neigiamas poveikis“. Tuo tarpu „Saxo Bank“ teigia, kad dėl nusivylimo kainos gali kristi iki 30 JAV dolerių už barelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius