Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos lėtai kopia aukštyn

Naftos kainos penktadienį lėtai kopia aukštyn, tačiau savaitę baigia smukimu. Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,02 JAV dolerio, arba 0,04 proc., iki 53,01 JAV dolerio už barelį.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Brent nafta Nafta

O birželio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,04 JAV dolerio, arba 0,08 proc., iki 50,75 JAV dolerio už barelį.

Ketvirtadienį „Brent“ pabrango 0,06 JAV dolerio, arba 0,11 proc., o WTI atpigo 0,14 JAV dolerio, arba 0,28 procento.

Nuo savaitės pradžios „Brent“ kaina smuko maždaug 5,2 proc., o WTI kaina – 4,6 procento.

Neigiamą poveikį naftos rinkai ir toliau daro JAV besitęsiančio gavybos augimo ženklai, taip pat duomenys apie šios šalies komercines naftos atsargas, kurios tebėra didelės, rašo agentūra „MarketWatch“.

„Jeigu nebus staigaus geopolitinės įtampos padidėjimo, WTI naftos kaina tiesiog nesugebės perkopti pasipriešinimo lygio, kuris yra 50–60 JAV dolerių už barelį intervalo viduryje, kol JAV gavyba toliau didės“, – pažymi leidinio „Sevens Report“ analitikas Tyleris Richey.

„Gavybos JAV augimas ne tik atsveria naftos gavybos užsienyje mažinimo poveikį, bet ir daro neigiamą poveikį OPEC nuotaikoms, nes organizacija mato, kad dėl veiksmų, kurių ji pati imasi, jos rinkos dalis mažėja“, – aiškina ekspertas.

Ketvirtadienį „Brent“ kainą palaikė Saudo Arabijos, Kuveito ir Omano naftos ministrų pareiškimai apie tai, kad OPEC ir ne OPEC šalių susitarimas dėl naftos gavybos ribojimo gali būti pratęstas.

Tačiau ekspertai įspėja apie staigmeną, kurios gali sulaukti naftą išgaunančios šalys: gegužės mėnesį, kai jos susitiks, kad įvertintų gavybos mažinimo susitarimo poveikį, komercinės naftos atsargos pasaulyje gali būti didesnės negu tuo metu, kai tas susitarimas buvo sudarytas.

Atsargos mažėja, tačiau iki gegužės 25 dienos, kai Vienoje įvyks OPEC ir ne OPEC šalių susitikimas, išsivysčiusios ekonomikos šalys greičiausiai dar neišnaudos didžiulių atsargų, kurios buvo sukauptos, kai naftą išgaunančios šalys prieš susitarimo dėl gavybos mažinimo įsigaliojimą staigiai padidino gavybą, rašo agentūra „Bloomberg“.

OPEC „užlipo ant savo minos“, kai savo nariams leido toliau didinti gavybą, kol įsigalios susitarimas dėl gavybos mažinimo – o jis įsigaliojo 2017 metų sausio 1 dieną, pažymi „Citigroup“ analitikai.

Nors OPEC visiškai įvykdė įsipareigojimus dėl gavybos mažinimo, dėl JAV skalūnų naftos gamintojų, kuriuos „juodojo aukso“ brangimas paskatino didinti gavybą, susitarimo poveikis iš esmės išnyko, mano „Commerzbank“ ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius