Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos mažėja po 5 proc. šuolio praėjusią savaitę

Naftos kainos pirmadienį smunka po reikšmingo šuolio praėjusią savaitę.
Naftos išgavimas
Naftos išgavimas / Zbynek Burival nuotr./ Unsplash nuotr.
Temos: 2 Nafta Kaina

„Dow Jones“ duomenimis, „Brent“ rūšies naftos sandoriai penktadienį pasiekė aukščiausią lygį nuo 2019 metų gegužės 21 dienos, WTI – aukščiausią lygį nuo 2018 metų spalio 17 dienos.

Praėjusią savaitę „Brent“ nafta pabrango 4,6 proc., WTI – 5 procentus.

Naftos kainos antrą savaitę iš eilės baigė prieaugiu, kurį lėmė signalai, rodantys, kad masinės vakcinacijos JAV ir Europoje, taip pat karantino apribojimų panaikinimas padeda atnaujinti energijos poreikį.

Be to, delsa derybose dėl Irano branduolinės programos prisidėjo prie kainų kilimo, susilpnindama lūkesčius dėl papildomų naftos kiekių į rinką, kaip ir atsargus OPEC+ šalių požiūris į gavybos didinimą.

Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ pirmadienį ryte siekė 71,58 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,31 JAV dolerio, arba 0,43 proc. žemesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Penktadienį šie sandoriai pabrango 0,58 JAV dolerio, arba 0,8 proc., iki 71,89 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu liepos mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) siekė 69,39 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,23 JAV dolerio, arba 0,33 proc. mažesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Penktadienį šių sandorių vertė padidėjo 0,81 JAV dolerio, arba 1,2 proc., iki 69,62 JAV dolerio už barelį.

„JAV ekonomikai sekasi gerai, o OPEC+, regis, neplanuoja agresyviai didinti gamybos“, – kalbėjo „U.S. Bank Wealth Management“ vyresnysis investicijų strategas Robas Haworthas.

„Rinka tikėjosi įprasto turistinio sezono sugrįžimo, o JAV ir Europos duomenys rodo, kad šie lūkesčiai pildosi“, – eksperto žodžius pacitavo „Bloomberg“.

Po praėjusią savaitę vykusio susitikimo, OPEC+ šalys nusprendė nekeisti savo planų dėl gavybos didinimo, manydamos, kad vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijų pažanga, nepaisant tebegaliojančių ribojamųjų priemonių kai kuriuose regionuose, suteikia vilties dėl greito paklausos atsigavimo, tuo tarpu perspektyvos dėl Irano naftos tebėra neaiškios.

Balandžio mėnesį OPEC+ ministrai nusprendė palaipsniui atkurti gavybą: gegužę šalys, dalyvaujančios susitarime, galėjo padidinti gamybą 350 tūkst. barelių per parą, tiek pat birželį, o liepą – 441 tūkst. barelių per parą.

Saudo Arabija taip pat atsisako savanoriškų apribojimų – 250 tūkst. barelių per parą gegužę, 350 tūkst. barelių per parą – birželį ir 400 tūkst. barelių per parą – liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius