Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos pasiekė aukščiausią tašką nuo liepos mėnesio

Naftos rinka penktadienio vakarą dar labiau padidino apsukas, „Brent“ rūšies naftos kaina pašoko iki aukščiausio taško nuo liepos 11 dienos, o WTI pirmą kartą per beveik du mėnesius savaitę baigs su pliuso ženklu.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Spalio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 1,39 JAV dolerio, arba 1,86 proc., iki 76,13 JAV dolerio už barelį.

O spalio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 1,23 JAV dolerio, arba 1,81 proc., iki 69,06 JAV dolerio už barelį.

Nuo savaitės pradžios „Brent“ naftos ateities sandoriai pabrango 7,5 proc., WTI – 5,9 procento.

Rinkos dalyviai nerimauja, kad naftininkų streikai Šiaurės jūroje bei atnaujintos sankcijos Iranui iki metų pabaigos „juodojo aukso“ rinką gali atvesti į nepriteklių.

Ketvirtadienio vakare britų profsąjunga „Unite“ pranešė, jog nutrūko derybos su „Total“ vadovybe dėl įmonės trijų naftos platformų Šiaurės jūroje darbuotojų darbo sąlygų pakeitimo.

Taigi šiose platformose, kaip ir planuota, rugsėjį ir spalį bus surengti keli streikai, apie kuriuos profsąjunga jau buvo įspėjusi, rašo agentūra „Bloomberg“.

Investuotojai taip pat su nerimu laukia lapkričio mėnesio, kuomet įsigalios JAV sankcijos Irano naftos sektoriui. Įvairių ekspertų vertinimais dėl atnaujintų ekonominių sankcijų Irano naftos eksportas gali sumažėti 500 tūkst.-1,5 mln. barelių per dieną.

Tuo tarpu JAV komercinės „juodojo aukso“ atsargos taip pat mažėja bei žaliavos kainas stumia aukštyn.

Per praėjusią savaitę šios atsargos smuko 5,8 mln. barelių, nors agentūros „S&P Global Platts“ apklausti ekspertai prognozavo, kad nuosmukis bus kur kas mažesnis ir sudarys vidutiniškai 3,4 mln. barelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius