Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos prieaugiu baigia penktą savaitę iš eilės

Naftos kainos penktadienio vakarą auga ir prieaugiu užbaigia jau penktą savaitę iš eilės. To nebuvo nuo praėjusių metų spalio.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naftos augimą skatina politiniai įvykiai Saudo Arabijoje, nustelbę naftos gavybos augimą Jungtinėse Valstijose iki didžiausio lygio per daug nei 30 metų.

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios padidėjo 0,23 JAV dolerio, arba 0,36 proc., iki 64,16 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo septyniais centais, arba 0,12 proc., iki 57,24 JAV dolerio už barelį.

Ekspertai mano, kad po neseniai įvykusių politinių sukrėtimų Saudo Arabija gali užimti griežtesnę poziciją dėl naftos gavybos ribojimo.

Ketvirtadienį „Brent“ pabrango 0,44 JAV dolerio, arba 0,7 proc., o WTI – 0,36 JAV dolerio, arba 0,6 procento.

Šį pabrangimą paskatino Artimuosiuose Rytuose padidėjusi geopolitinė įtampa, kurią, be kita ko, lėmė pranešimai apie tai, kad Saudo Arabija savo piliečiams nurodė išvykti iš Libano ir atsisakyti kelionių į šią šalį.

„Saudo Arabija yra antra didžiausią naftą išgaunanti šalis po Rusijos, yra didžiausia eksportuotoja ir yra šalis, turinti didžiausių rezervinių pajėgumų. Todėl akivaizdu, kad jeigu tokioje svarbioje naftos šalyje įvyks kažkas, ko jūs nesitikėjote, jūs imsite įtraukti į naftos kainą rizikos priemoką“, – sakė „UBS Wealth Management“ analitikas Giovanni Staunovo.

Ekspertai mano, kad po neseniai įvykusių politinių sukrėtimų Saudo Arabija gali užimti griežtesnę poziciją dėl naftos gavybos ribojimo. Šiuo metu beveik neabejojama, kad lapkričio pabaigoje OPEC šalys nuspręs pratęsti dabar galiojantį susitarimą riboti naftos gavybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius