Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos savaitę baigia su minuso ženklu

Naftos kainos penktadienį juda be vieningos krypties ir daug nekinta, tačiau savaitę pirmą kartą nuo spalio pradžios baigia smukimu, kurį paskatino silpnos paklausos ir pasiūlos augimo prognozės.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios sumenko 0,2 JAV dolerio, arba 0,33 proc., iki 61,16 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,13 JAV dolerio, arba 0,24 proc., iki 55,27 JAV dolerio už barelį.

WTI kainos pakilimą paskatino naftotiekio „Keystone“ operatorės „TransCanada“ pranešimas apie tai, kad Pietų Dakotoje išsiliejo maždaug 5 tūkst. barelių naftos.

Kol bandoma nustatyti šio incidento priežastis, naftotiekio veikimas sustabdytas.

Ketvirtadienį „Brent“ atpigo 0,51 JAV dolerio, arba 0,82 proc., o WTI – 0,19 JAV dolerio, arba 0,34 procento.

O nuo savaitės pradžios „Brent“ ir WTI atpigo atitinkamai 3,4 ir 2,6 procento.

Galbūt didžiausią neigiamą poveikį naftos rinkai padarė žinia, kad Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) sumažino naftos paklausos augimo prognozes. Agentūros ekspertai šias 2017–2018 metų prognozes sumažino po 100 tūkst. barelių per dieną ir dabar numato, kad šiemet paklausa padidės 1,5 mln. barelių per dieną, o kitąmet – 1,3 mln. barelių per dieną.

Rinka taip pat laukia lapkričio 30 dieną Vienoje įvyksiančio OPEC posėdžio, kuriame dalyvaus ir kartelio partneriai, prisijungę prie susitarimo dėl gavybos ribojimo.

„Kalbos apie tai, kad Rusija nedega noru pratęsti susitarimą, šiek tiek pakirto investuotojų optimizmą, – sako „ANZ Banking Group“ analitikas Danielis Hynesas. – Tačiau susitarimas bus pratęstas, vienintelis klausimas tik kuriam laikui.“

Tuo tarpu JAV naftos gavyba praėjusią savaitę padidėjo 25 tūkst. barelių per dieną iki 9,65 mln. barelių per dieną. Dėl to sustiprėjo nerimas dėl galimo pasiūlos padidėjimo Amerikos rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius