Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos smunka, „Brent“ atpigo iki 57,4 JAV dolerio už barelį

Naftos kainos pirmadienį traukia žemyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Rinkos dalyviai nerimauja dėl galimo naftos paklausos augimo lėtėjimo, tačiau žinios, kad OPEC šalys ir jų partneriai laikosi susitarimo dėl gavybos ribojimo ir kad mažėja JAV eksploatuojamų gręžimo įrenginių skaičius, padeda išvengti didesnio kainų smukimo.

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuktelėjo 0,35 JAV dolerio, arba 0,61 proc., iki 57,4 JAV dolerio už barelį.

O lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumenko 0,11 JAV dolerio, arba 0,21 proc., iki 51,73 JAV dolerio už barelį.

Švedijos banko SEB analitikai prognozuoja, jog tuo atveju, jeigu pasaulyje sukauptos komercinės naftos atsargos toliau mažės, naftos kainos iki Kalėdų gali pakilti iki 65 JAV dolerių už barelį.

OPEC ir ne OPEC šalys, dalyvaujančios susitarime dėl naftos gavybos ribojimo, jo sąlygų rugsėjį laikėsi rekordiniais 120 proc., pareiškė naftos kartelis pranešime, kuris buvo paskelbtas susitarimo laikymąsi stebinčiam ministrų komitetui įvertinus naujausius duomenis.

„OPEC rodo gerą drausmę. Gamintojai vykdo tai, ką numatė atlikti“, – mano Peter Goh iš „Standard Chartered Bank“, kurį cituoja agentūra „Bloomberg“. Pasak eksperto, kartelis kartu su sąjungininkais stabilizavo rinką ir toliau stengsis išlaikyti tokią padėtį.

Švedijos banko SEB analitikai prognozuoja, jog tuo atveju, jeigu pasaulyje sukauptos komercinės naftos atsargos toliau mažės, naftos kainos iki Kalėdų gali pakilti iki 65 JAV dolerių už barelį.

Banko ekspertų nuomone, pasiekti paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą pasaulio rinkoje 2018 metais tebebus sudėtinga, nes nors JAV skalūnų naftos gamintojai gręžia mažiau gręžinių, jie pradeda eksploatuoti daugiau galutinai įrengtų gręžinių.

O „Commerzbank“ analitikai mano, kad naftos kainų kilimą varžo „juodojo aukso“ gavybos JAV augimas, rašo agentūra „MarketWatch“.

„Artimiausiais mėnesiais galima laukti gerokai padidėjusio gręžimo aktyvumo, – nurodoma banko pranešime. – Tokiu atveju naftos gavyba JAV gali pasiekti rekordinį lygį ir 2018 metų pirmąjį pusmetį viršyti 10 mln. barelių per dieną. Manome, kad abiejų rūšių naftos, ypač „Brent“, kainos yra perkaitusios ir artimiausiu laikotarpiu laukiame jų korekcijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius