-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos tebepatiria spaudimą

Atsiradus ženklų, kad, lapkričio 4 dieną įsigaliojus JAV sankcijoms Irano naftos sektoriui, Vašingtonas kai kurioms šalims gali leisti toliau pirkti Irano „juodąjį auksą“, naftos kainos pirmadienį tebepatiria spaudimą.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios sumenko 0,58 JAV dolerio, arba 0,69 proc., iki 83,58 JAV dolerio už barelį.

O lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) smuktelėjo 0,36 JAV dolerio, arba 0,48 proc., iki 73,98 JAV dolerio už barelį.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai artimų šaltinių duomenimis, JAV valdžia derasi su valstybėmis, kurios norėtų Irano naftą pirkti ir po to, kai lapkričio 4 dieną įsigalios JAV sankcijos šiai šaliai. Anksčiau Vašingtonas atmesdavo tokią galimybę.

„Regis, JAV atsisako griežtos pozicijos dėl Irano naftos pirkėjų“, – pažymi „Commerzbank“ analitikai.

„Galbūt šalims, kurios perka naftą Irane, bus duota daugiau laiko rasti, kuo pakeisti šį tiekimo šaltinį“, – nurodoma banko apžvalgoje, kurią cituoja agentūra „Dow Jones“.

Indijos naftos ministras Dharmendra Pradhanas pirmadienį pareiškė, kad dvi Indijos įmones pateikė paraiškas dėl Irano naftos importo ir jos pristatymo kitą mėnesį.

Delyje surengtame energetikos forume jis pažymėjo, kad Indija lapkritį toliau pirks Irano naftą, praneša CNBC. Jis pridūrė nežinąs, ar Jungtinės Valstijos nuspręs Indijai netaikyti reikalavimo iš Irano perkamą naftos kiekį sumažinti iki nulio.

Ministras taip pat pareiškė, jog šalis svarsto galimybę pereiti prie naujos atsiskaitymo už Irano naftą sistemos, kurioje gali būti naudojamos Indijos rupijos.

Irano naftos eksportas pastaraisiais mėnesiais mažėjo sparčiau negu tikėtasi. Tuo tarpu investuotojai abejoja, kad OPEC šalys sugebės greitai kompensuoti tiekimo iš Irano sumažėjimą. Dėl to naftos kainos pakilo į aukščiausius per ketverius metus lygius.

Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganeh pirmadienį pareiškė manąs, kad pasaulio naftos rinka artimiausiais mėnesiais susidurs su „staigiai atsirasiančiu“ naftos „deficitu“. Naftos kainų kilimas, jo nuomone, parodo, kad rinka jau yra sudėtingoje padėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius