Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naftos kainos toliau ritasi žemyn

Naftos kainos antradienį toliau ritasi žemyn, rašo agentūra „MarketWatch“.
Naftos gavybos platforma Pietų Kinijos jūroje
Naftos gavybos platforma / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina nuo sesijos pradžios sumažėjo 1,35 JAV dolerio, arba 2,88 proc., iki 45,56 JAV dolerio už barelį.

O liepos mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina krito 1,42 JAV dolerio, arba 3,21 proc., iki 42,78 JAV dolerio už barelį.

Palyginti su šiemet aukščiausia 54,33 JAV dolerio už barelį kaina, kuri buvo užfiksuota vasario 21 dieną, WTI jau atpigo daugiau kaip 21 procentu.

Pasak „Commerzbank“ analitikų, naftos kainų smukimą skatina rinkoje tebevyraujančios neigiamos nuotaikos.

O šias nuotaikas palaiko nuogąstavimai, kad OPEC gali nepavykti pasiekti savo tikslo – užtikrinti, kad sumažėtų pasaulyje sukauptos komercinės „juodojo aukso“ atsargos.

Pavyzdžiui, JAV komercinės naftos atsargos šio metų laiko pastarųjų penkerių metų vidurkį vis dar viršija 100 mln. barelių.

Be to, „Morgan Stanley“ analitikų vertinimais, naftos atsargos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse pirmąjį ketvirtį augo po vidutiniškai 1 mln. barelių per dieną.

„Per kelias pastarąsias savaites naftos kainos vėl smuko žemiau 50 JAV dolerių už barelį kartelės ir tai paskatino skepticizmas dėl pasiūlos pertekliaus rinkoje mažėjimo, (kurio tikisi OPEC). Sprendžiant iš to, kad kainos vėl ėmė smukti, rinkoje manoma, kad pasiūlos perteklius išliks ilgiau negu manyta anksčiau. Iš tiesų, pasaulio naftos atsargos mažėja kur kas lėčiau negu tikėtasi ir jų lygiai ir toliau gerokai viršija istorinius rodiklius“, – pareiškė „Julius Baer“ žaliavų rinkų tyrimų skyriaus vadovas Norbertas Rueckeris.

Jo nuomone, naftos kainos negalėtų daug pakilti, nes JAV didėja skalūnų naftos gavyba, o paklausa Vakarų šalyse yra vangi ir tai pakerta Artimųjų Rytų naftos gamintojų pastangas apriboti pasiūlą.

„Atsižvelgiant į tai, kad imama vis labiau abejoti OPEC susitarimo (dėl gavybos mažinimo) veiksmingumu, manome, jog yra padidėjusi rizika, kad, pirma laiko nutraukus šį susitarimą, naftos kainos dar smuks“, – pažymėjo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius