Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naftos kainų pokyčiai: kaip skaityti Putino kardiogramą?

Kaskart smuktelėjus naftos kainai, kur nors išgirsite džiaugsmingą Vladimiro Putino politiką smerkančio žmogaus aiktelėjimą. Ypač smagiai nafta žemyn čiuožia nuo šių metų birželio (kai „Brent“ kainavo per 118 dolerių už barelį) iki dabar (svyruoja ties 84 doleriais už barelį). Didelė tikimybė, kad kainos smuks ir toliau, nebent žiema Europoje ir Amerikoje bus labai labai šalta.
„Orlen“ įmonių grupė
Naftos kainų pokyčiai: kaip skaityti Putino kardiogramą? / „Orlen“ nuotr.

Rusijos finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Lavrovas rugsėjo viduryje sakė, kad Rusija privalo mažinti išlaidas, nes neauganti ekonomika negali generuoti tiek pinigų, kiek reikia valstybei.

Kur juda naftos kaina, paskui kliba ir Rusijos ekonomika. Kaip skaityti naftos kainas?

Tačiau tada „Brent“ dar kainavo apie  99 dolerius už barelį, o ir rublis buvo stipresnis. Ne vienas analitikas yra pabrėžęs, kad 90 dolerių riba Rusijai yra kritinė, mat apie 40 proc. valstybės biudžeto sudaro naftos doleriai.

Kur juda naftos kaina, paskui kliba ir Rusijos ekonomika. Kaip skaityti naftos kainas?

Koreliuoja tarpusavyje

Pasaulyje yra skirtingos rūšies naftos. Pavyzdžiui, WTI („West Texas Intermediate“) yra amerikietiška nafta. „Brent“ – Šiaurės jūroje išgaunama nafta, „Urals“ – Uralo regione išgaunama rusiška nafta. Nuo pastarosios kainos ir priklauso Rusijos ekonomikos būklė.

Tačiau naftos kainos koreliuoja tarpusavyje. Vienai jos rūšiai brangstant, brangsta ir kita. „Brent“ naftos rinkoje užima apie du trečdalius, vadinasi, didžiausią įtaką pasaulinėms naftos kainoms daro „Brent“ sandoriai. Todėl užtenka pasižiūrėti į „Brent“ kainą, kad paaiškėtų, kuria kryptimi traukia ir WTI, ir „Urals“, ir kitokios rūšies nafta.

WTI („West Texas Intermediate“) yra amerikietiška nafta. „Brent“ – Šiaurės jūroje išgaunama nafta, „Urals“ – Uralo regione išgaunama rusiška nafta. Nuo pastarosios kainos ir priklauso Rusijos ekonomikos būklė.

Apie tai, kaip skaityti naftos kainas, 15min.lt aiškintis padėjo Vytautas Čirvinskas, „Swedbank“ Finansinių produktų pardavimų specialistas.

„Visos naftos rūšys yra susijusios, tik skirtingos jos kainos. „Urals“ taip pat koreliuoja su kitų rūšių naftos kainomis, yra tik kainų skirtumas.

Pavyzdžiui, jeigu „Brent“ kainuoja 100 dolerių už barelį, tai „Urals“ kainuos gal 104 dolerius už barelį. Jeigu „Brent“ kainuoja 104 dolerius, tai rusiška kainuos 108 dolerius.

Visą laiką skirtumas yra. Jis ganėtinai pastovus. Jeigu viena nafta reaguoja į rinkos situaciją, tai ir kitos atitinkamai tą daro“, – aiškino jis.

„Brent“ ir WTI kainas siūlome pasitikrinti čia (pateikiamos su 15 minučių vėlavimu). „Urals“, priešingai nei WTI ar „Brent“, kainas net ir rasti bus sunkiau. Bet jas galite pasižiūrėti, pavyzdžiui, čia. Matyti, kad kainos juda taip, kaip juda „Brent“, tik „Urals“ yra pora dolerių pigesnė.

Neste Oil informacija
Neste Oil informacija

Neapsieinama be spekuliacijų

Naftos kaina keičiasi kas minutę, todėl naujiena apie rytines kainas popiet jau gali būti gerokai pasenusi. Naftos kainų kreivė elgiasi panašiai kaip akcijų kainos – jautriai reaguoja į įvairius makroekonominius rodiklius, naujienas.

Daug naftos yra išgaunama autoritarinėse šalyse, pavyzdžiui, Venesueloje, ir naftos kainą smarkiai lemia užkulisiniai politiniai susitarimai.

„Tos kainos visą laiką šokinėja, svyruoja. Tą lemia gavyba, naujienos, politiniai įvykiai, ekonominiai neramumai, geopolitiniai neramumai, karai, naujienos apie tai, kiek tam tikra šalis planuoja išgauti naftos ar kokią politiką jų vyriausybės vykdo šiame versle“, – sakė V.Čirvinskas.

Jis pabrėžė, kad daug naftos yra išgaunama autoritarinėse šalyse, pavyzdžiui, Venesueloje, ir naftos kainą smarkiai lemia užkulisiniai politiniai susitarimai.

„Reaguoja ir į makroekonominius rodiklius. Esant ekonomikos sulėtėjimui, visi prognozuoja, kad ir naftos vartojimas turėtų mažėti. Lemia ir infliacija, centrinių bankų politika, labai daug veiksnių“, – sakė analitikas.

„Brent“ kaina nuo 1987 m. iki dabar, „Reuters“ informacija:

Nafta 1987
Nafta 1987

Rinką, be abejo, veikia ir spekuliacijos – sudaromi naftos ateities sandoriai.

„Iš tikrųjų investuotojai gali spekuliuoti naftos kainomis. Jiems nebūtina net fiziškai naftos nusipirkti. Jie gali sudaryti tam tikrus biržinius sandorius. Ten prekiaujama teise nusipirkti naftą tam tikra kaina. Yra sudaromi ateities sandoriai, kurie taip pat lemia naftos kainos svyravimus.

Rinką, be abejo, veikia ir spekuliacijos – sudaromi naftos ateities sandoriai.

Jeigu visi investuotojai labai tikisi naftos kainų didėjimo, jie pradeda pirkti ateities sandorius. Tai yra papildomas veiksnys, auginantis naftos kainas. Jeigu kažkas tikisi, kad naftos kainos turi mažėti, tai investuotojai puola pardavinėti popierinę naftą biržose. Nebūtinai reikia naftos nusipirkti fiziškai, kad galėtum ja spekuliuoti“, – aiškino analitikas.

Ateities sandoris yra galimybė už dabar esančią naftos kainą ją parduoti po mėnesio.

Svarbi paklausa

Pastaruoju metu didžiausia naftos eksportuotoja Saudo Arabija, taip pat Iranas, Irakas pranešė, kad sieks mažinti  naftos kainas. Taip yra sudaromas spaudimas ir rusiškai naftai – gavyba yra didelė, naftos paklausa neauga, o, stagnuojant pasaulio ekonomikai, gali ir smukti. Taigi prielaidų augti naftos kaina yra mažai.

Daugiausia naftos išgaunančios valstybės – Venesuela, Saudo Arabija, Iranas:

Didžiausi pasaulio naftos gamintojai
Didžiausi pasaulio naftos gamintojai

„Pagrindinis spaudimas yra dėl OPEC šalių, nes jos yra pagrindinės žaidėjos naftos rinkoje ir diktuoja sąlygas. Jos gavybos neskuba mažinti, pardavinėja naftą žymiai pigiau Kinijai, Azijos rinkai“, – sakė V.Čirvinskas.

Tiesa, Rusiją gali šiek tiek už ausų iš duobės patempti šaltis.

„Žiūrint istoriškai, labai daug kas priklauso nuo žiemos. Jeigu žiema Europoje ir Amerikoje bus šalta, tai automatiškai išaugs naftos suvartojimas, tai kainą turėtų šiek tiek pakoreguoti, tai gali lemti net kainos padidėjimą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius