Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainų smukimas paspartėjo, „Brent“ atpigo iki 63,8 JAV dolerio už barelį

Į aukščiausius per dvejus metus lygius pirmadienį pakilusios naftos kainos antradienį traukia žemyn.
Naftos perdirbimo gamykla Singapūre
Naftos perdirbimo gamykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuko 0,46 JAV dolerio, arba 0,72 proc., iki 63,81 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumenko 0,23 JAV dolerio, arba 0,4 proc., iki 57,12 JAV dolerio už barelį.

Dėl žinių iš Saudo Arabijos, kuri yra viena didžiausių pasaulyje naftos gamintojų ir įtakingiausia OPEC narė, naftos kainos pirmadienį pašoko daugiau kaip 3 procentais.

Saudo Arabijoje buvo suimti korupcija kaltinami keli karališkosios šeimos nariai, įskaitant garsų investuotoją princą Al Waleedą bin Talalą. Informuoti šaltiniai praneša, kad šalies bankai pradėjo įšaldyti sulaikytų asmenų sąskaitas.

Analitikai pažymi, kad dabar investuotojai fiksuoja pelną.

Tuo tarpu Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) antradienį paskelbė kasmet rengiamas prognozes, kuriose numato, kad naftos paklausa pasaulyje iki 2022 metų padidės iki 102,3 mln. barelių per dieną. Palyginti su pernykšte prognoze, šis būsimos paklausos įvertis padidintas 2,24 mln. barelių per dieną.

Kartelio skaičiavimais, paklausa iki 2022 metų kasmet augs po vidutiniškai 1,2 mln. barelių per dieną.

Organizacija taip pat prognozuoja, kad naftos gavyba JAV skalūnų telkiniuose iki 2021 metų padidės iki 7,5 mln. barelių per dieną ir šis įvertis yra net 56 proc. didesnis, palyginti su ankstesne prognoze.

Kartelis taip pat paskelbė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių komercinių naftos atsargų įvertį. OPEC duomenys rodo, kad šios atsargos nuo metų pradžios sumažėjo 180 mln. barelių, tačiau tebėra 160 mln. barelių didesnės už penkerių metų vidurkį.

Neigiamą poveikį naftos rinkai antradienį daro ir JAV dolerio kurso kilimas, kuris paprastai daro spaudimą žaliavų kainoms. Nuo sesijos pradžios JAV doleris pabrango 0,4 proc. euro atžvilgiu ir 0,3 proc. jenos atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius