Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

NATO centro vadovas: atsijungimas nuo BRELL turi būti įvertintas nacionalinio saugumo požiūriu

Baltijos šalių atsijungimas nuo BRELL energetikos sistemos, jungiančios Lietuvą, Latviją, Estiją, Baltarusiją ir Rusiją, turi būti įvertintas nacionalinio saugumo požiūriu, pareiškė NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro direktorius Gintaras Bagdonas.
Elektros laidai
Elektros laidai / 123rf.com nuotr.

Baltijos Asamblėjos komitetų posėdžiuose Rygoje jis informavo apie centro veiklą, tikslus ir pabrėžė, kad pagrindinis centro tikslas yra padėti ir patarti NATO institucijoms, šalims narėms ir bei partneriams.

Pasak G. Bagdono, 2015 metų pabaigoje centras atliko išsamią energetinio saugumo Baltijos šalyse, ypač dujų ir elektros rinkose, analizę, tačiau galutinė ataskaita yra įslaptinta.

Viena tyrimo išvadų buvo ta, kad Baltijos šalių priklausymas BRELL žiedui kelia riziką energetiniam saugumui ir tai turi būti viena iš aspektų, vertinant Baltijos šalių pasitraukimą iš BRELL.

Baltijos šalys yra priėmusios politinį sprendimą atsijungti nuo BRELL sistemos iki 2025 metų bei svarsto dvi elektros sistemų sinchronizavimo galimybes – per Lenkiją arba per Suomiją. Tai vienas iš svarbiausių Baltijų šalių energetinių projektų, todėl jos išlaidas gali iš dalies kompensuoti Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius