Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 25 /11:45

Nauja dujų tiekimo sutartis su „Statoil“: energijos vartotojai sutaupys milijonus

Prieš daugiau nei metus pasirašytą sutartį su „Statoil“ dėl norvegiškų dujų tiekimo Lietuvai tenka taisyti. Mat dujų Lietuvoje nereikia tiek, kiek prognozuota prieš „Independence“ laivui įplaukiant į Klaipėdos uostą. Tai energijos vartotojams išeis į naudą. Be to, gerokai sumažės ir tiekiamų dujų kaina.
Algirdas Butkevičius, Rokas Masiulis ir Dalius Misiūnas
Algirdas Butkevičius, Rokas Masiulis ir Dalius Misiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

2014 metų rugpjūtį 5 metams su „Statoil“ pasirašyta sutartis, įpareigojanti Lietuvą per tą laikotarpį įsigyti 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų – po 540 mln. kubinių metrų dujų kasmet. Šis skaičius tuomet įvardintas kaip minimalus, kurio pakanka SGD terminalo veiklos palaikymui.

Tieks daug mažiau

Tačiau 540 mln. kubinių dujų iš „Statoil“ Lietuvai pasirodė per daug. Šiemet perteklius gali siekti net 280 mln. kubinių metrų dujų, o būtinybė jį parduoti gali padidinti dujų kainą Lietuvos vartotojams.

Dėl to Lietuva buvo priversta derėtis dėl sutarties su „Statoil“ pakeitimų. 

Premjeras pirmadienį pranešė, kad su „Statoil“ pavyko susitarti dėl sutarties sąlygų pakeitimo.

„Esminis pasiekimas – susitarta dėl dujų kainos formulės pakeitimo, kuris kainą leis priartinti prie vamzdinių dujų kainos. Vamzdžiais ateina dujos iš „Gazprom“, – sakė premjeras.

Pagal dabartinę sutartį, dujų kaina priklauso nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso (NBP) ir koreliuoja su dujų kainomis Europos Sąjungoje.

„Šiek tiek koreguojasi indeksavimas, tačiau negalime atskleisti visos formulės. Esminis svoris vis dar išlieka Europos kainų indeksas“, – sakė „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Pagal atnaujintą sutartį „Statoil“ SGD kaina mažės daugiau nei trečdaliu. Dabar ji siekia apie 27–30 eurų už megavatvalandę, o kainuos 16–20 eurų.

Pakeitimai leis nuo antrojo pusmečio dujų kainas sumažinti 2–3 proc. Šiluma vilniečiams galėtų pigti 3 proc.

„Sudarant šią sutartį (2014 m. rugpjūtį), Lietuva išsiderėjo konkurencingas sąlygas, bet stebim pokyčius pasaulyje. Radikaliai pasikeitusios kainos, jos smarkiai krito, dėl to pernai pabaigoje Vyriausybė ėmėsi iniciatyvos peržiūrėti dujų tiekimo sąlygas“, – sakė Algirdas Butkevičius.

Tuo metu energetikos ministras Rokas Masiulis pabrėžė, kad kai kuriais atvejais norvegiškos dujos bus pigesnės nei „Gazprom“ dujos.

Energijos vartotojai nemažai sutaupys

Pakeitimai leis nuo antrojo pusmečio dujų kainas sumažinti 2–3 proc. Šiluma vilniečiams galėtų pigti 3 proc.

„Lietuvos energijos“ vadovas D.Misiūnas pranešė, kad sutartis su „Statoil“ pratęsta 5 metams – jos pabaiga sutaps su „Independence“ laivo nuomos pabaiga, tai yra, 2024 metų pabaiga.

Iki šiol į Lietuvą plaukė 540 mln. kubinių metrų dujų kasmet. Šis kiekis sumažės iki maždaug 350 mln. kubinių metrų. Tai yra, iki „Independence“ kasmet plauks ne 6, bet 4 dujovežiai.

„Daugiausia naudos pajus energijos vartotojai, taip pat pramonininkai. Šilumos vartotojams sąnaudos mažėja per 8 mln. eurų, elektros – 7 mln. eurų, pramonės vartotojams – 5 mln. eurų, gyventojams – 1,5 mln. eurų“, – sakė D.Misiūnas.

Maisto gamybai ir šildymui dujas vartojantys gyventojai nuo liepos turėtų mokėti 1 centu mažiau – atitinkamai 65 centus ir 41 centą už kubą.

Atnaujinta sutartis su „Statoil“ dar nepasirašyta. Tai bus padaryta šią arba kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius