-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 30 /11:57

Naujasis Vilniaus šilumos ūkio šeimininkas žada siekti 20 proc. mažesnės kainos gyventojams

Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) sieks, kad šilumos kaina vilniečiams mažėtų dar 20 proc., lyginant su vidutine 2016 m. kaina, teigia VŠT Stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas ir mini, kad „Danpower“ į ūkį siūlo investuoti 111 mln. eurų naujiems gamybos įrenginiams. VŠT šemet numato investuoti 11 mln. eurų modernizacijai. Tačiau artimiausi metu kainos didės.
Vilniaus šilumos ūkis grįžo vilniečiams
Vilniaus šilumos ūkis grįžo vilniečiams / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Rinkimų į savivaldą metu buvo žadama Vilniečiams šilumos kainą sumažinti 20 proc. ir šilumos kaina sumažėjo, bet tai didžiąja dėka Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK). Kadangi ji nurėžė nepagrįstą šilumos kainos dalį, kurią buvo užsidėjusi Vilniaus energija“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė A.Sekmokas.

Anot jo, nuo dabar jau bus siekiama realaus kainos sumažėjimo – nuo vidutinių 2016 m. kainų bus siekiama šilumos kainą sumažinti papildomais 20 proc.

„Tinklai yra nualinti, reikės didelių investicijų, reikia skolintis 80 mln. eurų vien tam, kad palaikytiume būseną, kuri yra šiandien. Ir dar reikia investuoti į biokuro gamybą“, – teigia A.Sekmokas,

Jis minėjo, kad į šilumos ūkį 111 mln. eurų nori investuoti privati kompanija „Danpower“.

„Danpower“ siūlo 111 mln, eurų investuoti ir kalba apie galimą šilumos gamybos kainą, kuri apie 20 proc. mažesnė lyginant su dabartine. „Lietuvos energija“ ir Vilniaus kogeneracinė jėgainė dar neįvardino, kokia būtų šilumos kaina. Turime peržiūrėti kokias investicijas pasirinkti, kad apie 20 proc. sumažintume kainą vilniečiams“, – sako A.Sekmokas. Anot jo, svarbu, kad investuotojas būtų suinteresuotas ne investicijų grąža, bet mažesne kaina.

Anot A.Sekomoko, tiek Vilniaus kogeneracinė jėgainė, tiek „Danpower“ galėtų veikti kartu.

„Be abejo, pasiūlymą reikia tikslinti ir aiškinti, ten bendri skaičiai. Nereikėtų priešpastatyti vieno pasiūlymo kitam. Abi įmonės konkuruoja dėl galimybės deginti atliekas, ir vienam ir kitam pasiūlyme yra labai naudingų elementų Vilniaus miestui. Vilniui reikia apie 400 MW iš biokuro, vietos gali užtekt vietos abiems“, – tikina A.Sekmokas.

Kaina didėja

Vilniečiams šilumos kaina gali išlikti didesnė netgi iki 2019, kadangi perėmus šilumos ūkį VŠT, klientams nebebus galima taikyti nuolaidos už permokas ankstesniu laikotarpiu.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pažymėjo vilniečių permokas bet kokiu atveju bus siekiama iš „Vilniaus energijos“ ir ją valdančio koncerno „Veolia“ atgauti, ir permokos kaip kompensacija bus grąžinta po atgavimo.

Papildomai kainą gali auginti planai atsisakyti lengvatinio PVM tarifo.

Šiuo metu VŠT dar neturi VKEKK patvirtinos bazinės šilumos kainos – ji, anot bendrovės direktoriaus Manto Buroko, turėtų paaiškėti kitą savaitę. Numatoma, kad kaina gali didėti 12 proc., lyginant su ankstesne – tokia dalimi kaina mažėjo dėl taikytos kompensacijos.

R.Šimašius taip pat vertina, kad pernai šilumos kaina mažėjo 36 proc.

Šiemet investuos 11 mln. eurų

„Jau šiais metais esame numatę rekonstruoti per 10 šilumos trasų atkarpų Vilniaus mieste. Planuojame modernizuoti kai kurias termofikacines ir rajonines katilines. Iš viso šiemet esame numatę investuoti per 11 mln. eurų. Nėra abejonių, kad ir ateityje modernizuosime šilumos ūkį“, – teigia VŠT generalinis direktorius Mantas Burokas

Pasak jo, pirmiausia būtina užtikrinti įmonės veiklos stabilumą ir efektyvumą, būtina subalansuoti finansų srautus, tęsti paslaugų tiekimą miestiečiams ir įvertinti, kiek reikės investuoti į šilumos ūkio rekonstrukciją bei plėtrą ateityje.

„2001 m. buvo žadama, kad infrastruktūra bus modernizuota, sutvarkyta, o šilumos kaina bus mažiausia įmanoma. Per 15 m. laikotarpį matėme visiškai priešingus dalykus. Infrastruktūra yra tikrai, deja, nepavydėtinoje situacijoje, nusidėvėjimas ir šaltuoju sezonu įvykstančios avarijos tą rodo. Vilnius turi mažiausiai efektyvių šilumos gamybos šaltinių. Tie pažadai nuomininko, deja, nebuvo ištesėti“, – teigia Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Nurodoma, kad 95 proc. darbuotojų tęs savo darbus šilumos ūkyje. Siekiama išlaikyti geriausius specialistus, bus kuriama nauja įmonės kultūra ir įvaizdis.

Žada, kad klientai pasikeitimo nepajus

VŠT vadovas patikino, kad šilumos tiekėjo pasikeitimas vartotojams nebus juntamas, nereikės sudaryti naujų sutarčių.

„Nuo kovo 30 d. už suteiktas paslaugas reikės mokėti VŠT. Visą informaciją, reikalingą mokėjimui atlikti, klientai ras mūsų sąskaitose. Kilus klausimų, į juos visus atsakys mūsų klientų aptarnavimo specialistai“, – teigia M.Burokas.

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje Vilniaus valdžios ir VŠT pristatė pasirengimą vykdyti šilumos ūkio veiklą, iššūkius ir tikslus.

Šilumos ir karšto vandens tiekimo veiklą savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ pradeda vykdyti nuo ketvirtadienio. 15 metų šilumos ūkį pagal nuomos sutartį valdė privatus investuotojas – Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“.

Jau skelbta, kad Vilniaus valdžia ir Vilniaus šilumos tinklai pateikė 200 mln. eurų vertės pretenziją koncernui „Veolia“ ir jo valdomai įmonei „Vilniaus energija“. Taip prašoma atlyginti per 15 metų miesto šilumos ūkiui padarytą žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius