Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemenčinėje butų šildymas kainuoja brangiau nei Vilniuje

Šaltas sausis gerokai išgąsdino centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojus – sąskaitos jiems išaugo visoje Lietuvoje. Tačiau Nemenčinės gyventojai buvo itin nemaloniai nustebinti, nes jiems susimokėti teks gerokai brangiau, nei buvo įpratę. Nuo naujųjų metų Vilniaus rajono savivaldybė gyventojams nebekompensuoja dalies šių išlaidų.
Atostogos
Šildymo sezonas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus pašonėje esančioje Nemenčinėje apie 1440 butų yra šildomi centralizuotu būdu. Jiems šilumą tiekia UAB „Nemenčinės komunalininkas“.

„Vilniaus rajono Nemenčinėje gavome kosmines sumas už šildymą. Pvz., Vilniuje kai kurie žmonės net už 70 kv.m butą mokės tik 50 eurų, o mes Nemenčinėje už 48 kv.m mokėti turim 100 eurų“, – piktinosi čia gyvenanti Oksana.

Vilniaus rajono savivaldybė neneigia, kad šilumos kainos rajone išaugo. Vietinio ūkio skyriaus specialistų teigimu, sausį tai lėmė kelios priežastys.

Visų pirma, kaip nurodo savivaldybė, 2017 m. sausio mėn. vidutinė lauko oro temperatūra buvo -4,6 laipsnio o 2016-ųjų gruodžio mėn. – -0,6 laipsnio. „Vidutinė lauko oro temperatūra daro didelę įtaką daugiabučių namų šilumos suvartojimui“, – tvirtinama Vilniaus rajono savivaldybės pateiktame komentare.

Suvartojamos šilumos kiekis priklauso ir nuo namo būklės, ar jis renovuotas, taip pat – šilumos tiekimo tinklų sutvarkymo.

„Siekiant šildymo sąskaitų mažėjimo, yra atliekami centralizuotų šilumos tiekimo tinklų rekonstrukcijos darbai. 2011 metais buvo pakeista apie 600 metrų tinklų, 2015 metais – dar apie 753 metrų ilgio šilumos tinklų trasa Nemenčinės mieste“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Vilniaus rajono savivaldybė dengė 25 proc. šildymo sąskaitos centralizuotai šildomų butų gyventojams.

Vis dėlto dar viena priežastis turbūt labiausiai paveikė sąskaitas. Nuo šių metų pradžios pasikeitė Vilniaus rajono gyventojams teikiamų paslaugų subsidijavimo skirstymas – gyventojams, besinaudojantiems centralizuotu šildymo tiekimu, nėra skiriamos subsidijos.

„Atsižvelgiant į gyventojų poreikius bei į tai, kad subsidijomis už šildymą naudojosi tik tie gyventojai, kuriems šildymas buvo tiekiamas centralizuotai, Vilniaus rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą šiam tikslui skiriamas lėšas panaudoti dengiant dalį mokesčio už atliekų tvarkymą visiems Vilniaus rajono gyvenamosios paskirties objektų savininkams. Tokiu būdu savivaldybės subsidijomis gali naudotis visi rajono gyventojai, o ne tik tam tikra dalis“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Vilniaus rajono savivaldybės teigimu, ji buvo vienintelė savivaldybė, kuri jau daugelį metų subsidijavo centralizuotą šildymą – dengė 25 proc. šildymo sąskaitos centralizuotai šildomų butų gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius