Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepriklausomą elektros tiekėją pirmajame etape pasirinkęs kaunietis Jokūbas sprendimą priėmė įvertinęs tris dalykus

Kiek žmonių – tiek nuomonių. Ši gerai žinoma frazė teisinga, vis dėlto, kai kalbame apie elektros tiekimą jūsų namams, kartais tikrai vertinga įsiklausyti į kitų patirtį ir pasimokyti iš svetimų klaidų arba, priešingai, pakartoti sėkmingus sprendimus.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

Kaunietis Jokūbas – vienas iš tų vartotojų, kurie pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją turėjo jau pirmajame elektros rinkos liberalizavimo etape, t.y. iki 2021 m. pradžios.

„Gyvenu nuosavame name, esame keturių asmenų šeima. Jei atvirai, tai esame tokie elektros vartotojai, kurie, viena vertus, taupo elektrą – visas lemputes pakeitėme per laiką į LED lemputes, stengiamės be reikalo nepalikti įjungtų elektros įrenginių. Kita vertus, elektros suvartojame tikrai nemažai, nes beveik kas dieną sukasi skalbimo mašina ir džiovyklė. Taip pat neretai šeimos nariai išsiskirsto po visus namus, tad, kaip sakydavo mano močiutė, dažnai gyvename kaip „bažnyčioje“ – visur šviesu“, – pajuokavo jaunas vyras.

Neretai šeimos nariai išsiskirsto po visus namus, tad, kaip sakydavo mano močiutė, dažnai gyvename kaip „bažnyčioje“ – visur šviesu.

Daugiausia naudoja saulės energiją

Greitai bus metai, kai ant šeimos namo stogo įrengta saulės elektrinė. „Tai buvo tokia nedidelė svajonė. Vis atrodė, kad šios technologijos yra tolimos ir neįkandamos. Tačiau išgirdęs apie ES paramą nutariau pasidomėti, ir pasirodė, kad kainos gerokai sumažėjusios, o pasinaudojus parama atsipirkimas pagreitėjo. Dabar mūsų namų, kaip elektros vartotojo, situacija yra tokia, kad didžiąją dalį elektros pasigaminame patys“, – sakė Jokūbas.

Jis neslėpė, kad išbandžius „žaliąją“ energiją, ekologijos momentas tapo vienu iš kriterijų, kurių nusprendė laikytis rinkdamasis nepriklausomą elektros energijos tiekėją.

„Kai prasidėjo kalbos apie elektros rinkos liberalizavimą, pagalvojau: o kodėl nepasirinkus taip, kad ir tas likutis, kurio pritrūkstu, jei žiema kaip ši – mažai saulėta, būtų pagamintas iš atsinaujinančių šaltinių? Kitaip sakant, pagalvojau, kad yra proga padaryti taip, kad visa mūsų suvartojama elektra būtų iš atsinaujinančių šaltinių. Man svarbu žinoti, kad bent taip neprisidedame prie gamtos taršos“, – vieną iš kriterijų, kuris buvo svarbus renkantis nepriklausomą elektros energijos tiekėją, paminėjo vyriškis.

123RF.com nuotr./Saulės kolektoriai ant namo
123RF.com nuotr./Saulės kolektoriai ant namo

Dar vienas svarbus dalykas jam buvo tai, kad tiekėjo siūloma kaina už „žalią“ elektrą būtų konkurencinga.

„Trečias kriterijus, kuris leido galutinai apsispręsti, buvo tiekėjo patirtis: norėjau, kad man su elektros tiekimu būtų kuo mažiau galvos skausmo, todėl žiūrėjau į tiekėjo patirtį toje srityje“, – prisipažino Jokūbas.

Svarstydamas, su kuriuo tiekėju pasirašyti sutartį, jis pirmiausia informacijos ieškojo internete – elektros tiekimo paslaugas siūlančių bendrovių puslapiuose. Tuomet keliems tiekėjams parašė elektroninius laiškus, prašydamas pateikti savo pasiūlymus, kuriuose būtų visi trys jam svarbūs punktai: galimybė gauti „žalią“ elektros energiją konkurencinga kaina, taip pat – įmonės patikimumas. Gavęs atsakymus juos palygino ir galiausiai pasirinko.

„Kaip ir minėjau, pirmiausia informacijos ieškojau internete. O sulaukęs tinkamiausio, kaip man atrodė, pasiūlymo dar pasikalbėjau su to tiekėjo, kurį galiausiai ir pasirinkau, vadybininke apie elektros šaltinius, garantiją, kad jie tikrai „žali“ ir sutarties pasirašymo procesą. Man buvo svarbu, kad viskas vyktų sklandžiai, nes tuo metu buvo karantinas – nesinorėjo stovėti eilėse ir COVID-19 pasigauti. Bet paaiškėjo, kad dabar viskas labai paprasta ir sutvarkoma internetu“, – apie savo patirtį pasakojo elektros vartotojas.

Galimybė gauti „žalią“ elektros energiją konkurencinga kaina ir įmonės patikimumas – tai buvo svarbiausi kriterijai.

Svarbiausi punktai, renkantis tiekėją

Šiuo metu vyksta antrasis nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo etapas, per kurį sutartis su nepriklausomais tiekėjais turi pasirašyti vartotojai, suvartojantys ne mažiau nei 1000 kWh per metus. Nuo 2022 m. liepos prasidės trečiasis etapas, kurio metu tiekėjus pasirinkti privalės ir suvartojantys iki 1000 kWh per metus. Specialistai primena: nesvarbu, į kurį etapą patenkate, spręsdami, kam patikėti savo elektros tiekimą, neskubėkite ir tiekėjų pasiūlymus gerai apgalvokite. Juolab kad bėgant laikui pasiūlymai gali keistis arba jų atsiras daugiau. Žinoma, jei gaunamas itin palankus ir vartotojo norus atitinkantis pasiūlymas, verta pasirinkti elektros tiekėją anksčiau – tokią galimybę turi visi vartotojai.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos rekomendacijose vartotojams primenami ir šie dalykai:

  • Tiekėjai turi pateikti galutinius tarifus, kad vartotojas galėtų matyti sąskaitą su visais mokesčiais. Tai leidžia pasiskaičiuoti, kokią sąskaitą gauna už elektros energiją vartotojas gauna dabar ir matyti, kokia sąskaita galėtų būti ateityje, pasirinkus nepriklausomą elektros tiekėją;

  • Prieš pasirašant sutartį būtina ypač atidžiai ją perskaityti. Pasitaiko, kad tiekėjai, siūlydami kainas neinformuoja apie visą paketą ir nepateikia pilnos sutarties, nors tai privaloma – kad vartotojas galėtų įvertinti visas sutarties sąlygas.

  • Dar vienas dalykas, kurio nereikėtų praleisti pro akis – kokia sutartis pasirašoma: terminuota ar neterminuota. Lygiai kaip ir kitose verslo srityse, pvz., telekomunikacijų, terminuota sutartis dažniausiai vartotojui pasiūlo ir patrauklesnes kainas. Kita vertus, vartotojas tuomet įsipareigoja kažkurį konkretų laiką nekeisti paslaugos tiekėjo arba būti pasiruošęs sumokėti sutartyje įrašytą sutarties nutraukimo (ar kt.) mokesčius.

  • Visą svarbiausią informaciją apie nepriklausomus elektros tiekėjus ir jų pasirinkimu rasite ČIA.

    Suprasti akimirksniu: kas yra elektros rinkos dereguliacija?

    • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.
    • Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, tikėtina, kad pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
    • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai. Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus turi pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000-5000 kWh.
    • Sudaryti sutartis dėl elektros energijos tiekimo galima su 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono Elektra“.
    • Visą aktualiausią informaciją galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius