Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Udrėnas: erdvės konkurencijai šilumos sektoriuje tikrai yra

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios, tikimasi, užtikrins konkurenciją šilumos gamyboje ir leis atpiginti šilumą. Prezidentės vyriausiojo patarėjo Nerijaus Udrėno teigimu, dabartinėje situacijoje monopolijos nedaro visko, kad kainos būtų mažiausios gyventojams.
Nerijus Udrėnas
Nerijus Udrėnas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios, tikimasi, užtikrins konkurenciją šilumos gamyboje ir leis atpiginti šilumą. Prezidentės vyriausiojo patarėjo Nerijaus Udrėno teigimu, dabartinėje situacijoje monopolijos nedaro visko, kad kainos būtų mažiausios gyventojams.

Prezidentė pasirašytos minėto įstatymo pataisos panaikina diskriminacines sąlygas nepriklausomiems šilumos tiekėjams konkuruoti su monopolininkais ir leis prie šilumos tinklų lengviau prisijungti kitiems šilumos gamintojams.
 
Šiomis įstatymo pataisomis taip pat užtikrinta, kad naudojimosi ir šilumos pirkimo – pardavimo sutarčių sąlygas tvirtins ne patys šilumininkai, o Kainų komisija. 
 
Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė, kad iki šiol nepriklausomi šilumos gamintojai, pavyzdžiui, gamyklos, baldų įmonės, kurios turi medienos atliekų ir gali jas deginti bei parduoti šilumą, nors ir turėdavo perteklinės energijos, negalėdavo jos parduoti, nes šilumos tiekimo monopolijos sudarydavo dirbtines kliūtis. „Jos iškeldavo įvairias atgrasančias prisijungimo prie tinklų sąlygas, reikalavo nepagrįstai didelių rezervavimo mokesčių, į šilumos supirkimo sutartis įtraukdavo labai griežtas sankcijas. Taigi tapdavo beveik neįmanoma prisijungti prie šių tinklų“, – kalbėjo N. Udrėnas.
 
Prezidentės vyriausiojo patarėjo teigimu, jeigu monopolija veikia gerai, tai konkurencijos neturi bijoti. Tačiau dabartinėje situacijoje monopolijos nedaro visko, kad kainos būtų mažiausios gyventojams. „Dėl to erdvės konkurencijai tikrai yra, ir tikimės, kad pradės atsirasti nepriklausomi šilumos gamintojai ir pradės tiekti pigesnę šilumą. Tuomet monopolininkai taip pat turės sukrusti ir investuoti, tiekti šilumą kuo mažesnėmis sąnaudomis gyventojams“, – sakė N. Udrėnas. 
 
Kiek tokių įmonių pajėgumai leis konkuruoti? „Kiek mes žinome, dabar vieno megavato biokuro katilo statybos kaina yra 1 mln. litų. Pastatymo laikas yra nuo metų iki pusantrų. Prie dabartinių biokuro kainų tai tikrai atpigina tiekiamą šilumą ketvirtadaliu. Kada šis procesas pajudės, įtakos turės du faktoriai. Pirmiausia, Kainų ir energetikos kontrolės komisija turi paruošti tas sąlygas, kurios turi būti bendros, suprantamos ir nediskriminacinės. Kita vertus, svarbi ir savivalda, kuri išduoda statybos leidimus. Šių institucijų atsakomybė yra tai, kad procesas eitų į priekį. Be to, monopolininkai kartais turi perteklinių gamybos pajėgumų, kurie stovi nenaudojami, išėmus juos iš skaičiavimų taip pat galima būtų atpiginti šilumą“, – komentavo N. Udrėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius