Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nevykęs eksperimentas žudo elektros tiekėjus

Rudenį kilusi elektros kainų krizė kirto dar vienam elektros tiekėjui. Nuo kitų metų sausio 1-osios veiklą nutraukia nepriklausomas elektros tiekėjas bendrovė „ECO Energy Systems“.
Elektra
Elektra / 123rf nuotr.

Situacija naudinga didiesiems tiekėjams

Toks sprendimas priimtas dėl vienintelės priežasties  – nuostolių, patirtų elektros kainoms biržoje pakilus iki protui nesuvokiamų aukštumų. Spalį buvo dienų, kai elektros kaina biržoje siekė 40-50 centų, o pardavimo kaina klientams buvo 14-17 centų už kilovatvalandę.

Nepriklausomi elektros tiekėjai krizės įkarštyje ėmė nuogąstauti, kad tokia situacija yra naudinga tik stambiesiems elektros tiekėjams, kurie yra didelių valstybinių energetikos įmonių padaliniai – jie gali sau leisti patirti nuostolių. Mažesnieji žaidėjai tokiu būdu bus išstumti iš rinkos.

„ECO EnergySystems“ vadovas Mindaugas Taraskevičius pripažino, kad įvykiai klostosi būtent pagal tokį scenarijų.

Visus klientus dabar susižers bendrovės „Elektrum Lietuva“ ir „Energijos tiekimas“. Anksčiau, kai realių tiekėjų buvo 10-12,  konkurencija buvo milžiniška. Ir iš to laimėdavo vartotojai.

„Visus klientus dabar susižers bendrovės „Elektrum Lietuva“ ir „Energijos tiekimas“. Anksčiau, kai realių tiekėjų buvo 10-12,  konkurencija buvo milžiniška. Ir iš to laimėdavo vartotojai. Bet, matyt, didiesiems tiekėjams tai nelabai patiko. Dabar, kai po Naujųjų metų  liks 4-5 tiekėjai, kainos vėl šoktels į viršų. Tuomet mes ir pamatysime, kam tai buvo naudinga“, – EnergyMarket.lt. sakė M.Taraskevičius.

„ECO EnergySystems“ direktorius pastebėjo, kad pastarosiomis dienomis sulaukia daug klientų skambučių. Verslininkai klausia, kas čia vyksta, nes anksčiau gaudavo pasiūlymus iš 7-8 tiekėjų, o dabar pasiūlymą atsiuntė tik „Energijos tiekimas“  – dukterinė „Lietuvos energijos“ įmonė.

Komisija pasirinko formalų požiūrį

„ECO EnergySystems“ – ne vienintelis nepriklausomas elektros tiekėjas, susidūręs su rimtomis problemomis. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija gruodžio 16-ąją sustabdė „Sky Energy Group“ elektros ir dujų tiekimo licencijų galiojimą.

Komisija neatsižvelgė net į tai, kad po intensyvių derybų „Sky Energy Group“ su pagrindiniu bendrovės kreditoriumi „Litgrid“ pasiekė susitarimą, jog skolos už balansavimo elektros energiją bus sumokėtos pagal suderintą grafiką. „Sky Energy Group“  tokį Komisijos sprendimą pavadino elektros rinkos žlugdymu.

„Elektros tiekėjai per ketverius savo veiklos metus dar nebuvo susidūrę su tokiu ilgalaikiu ir nevaldomu elektros kainų šuoliu. Ši krizė kilo ne dėl tiekėjų kaltės, tai buvo iššūkis, savotiškas „force majeure“ visai valstybei. Todėl Komisijos sprendimas tokiomis aplinkybėmis bausti elektros tiekėją, kuris visais įmanomais būdais bando išgyventi ir padengti skolas, buvo daugiau nei netikėtas“, – teigė „Sky Energy Group“ vadovas Evaldas Piesliakas.

Pasak „Sky Energy Group“ vadovo, net sunkiausiu metu bendrovė nenutraukė nė vienos sutarties, ir toliau buvo užtikrintas elektros tiekimas stabiliomis ir vartotojams palankiomis kainomis.

„Todėl Komisijos sprendimas padarė didelę žalą bendrovės klientams, nes jie turėjo atsisakyti jiems naudingų elektros kainų ir, pereidami pas kitą tiekėją, mokėti už elektrą brangiau“, – teigė E.Piesliakas.

Komisija pagrūmojo ir dar vienam elektros tiekėjui – bendrovei „Elektra visiems“. „Litgrid“ nutraukus balansavimo sutartį su bendrove „Elektra visiems“ ir bendrovei nesudarius elektros energijos balansavimo sutarties su kitu balansavimo energijos tiekėju, tolesnis nepriklausomo elektros energijos tiekimo veiklos vykdymas yra negalimas“, – pareiškė Kainų komisija.

EnergyMarket.lt žiniomis, bendrovė „Elektra visiems“ dėl spalį patirtų nuostolių ketina kreiptis į Vilniaus komercinio arbitražo teismą. Bylinėtis žada ir „Sky Energy Group“.

Brangiai kainavusi pamoka

„Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas iš dalies pripažino, kad sumaštis elektros rinkoje kilo ir dėl Baltijos šalių perdavimo sistemos operatorių susitarimo. 

„Rudenį turėjom palyginti įtemptą situaciją rinkoje, atskirais laiko momentais importas iš Baltarusijos nebuvo įmanomas. Tos savaitės sutapo su Kaliningrado elektrinės remontu ir tai sukėlė kainas. Tai atskleidė, kad metodika, kuri kovo mėnesį buvo suderinta tarp trijų valstybių, neveikia, o infrastruktūra, kurią turime, nėra pakankama taikyti tokioms taisyklėms“, – interviu „Lietuvos ryto“ televizijai pareiškė D.Misiūnas.

Jis konstatavo, kad elektros tiekėjai ir buvo tie nukentėjusieji, kurie amortizavo skirtumą tarp išaugusios biržos kainos ir pardavimo klientui kainos.

”Iš šalies tai gali būti šiek tiek keista, bet dėl fizinių srautų pasiskirstymo ir nustatytos pralaidumo skaičiavimo metodikos, mūsų operatoriai skaičiuodami nustatydavo nulį, nes tokia būdavo sutarta metodika. Iš rinkos perspektyvos tai nėra sveikintina, nes yra prarandama galimybė importuoti elektrą.

Tikiuosi, kad neturėsime daryti tokio masto eksperimento. Viskam yra modeliavimas, analizė, kad užbėgtume įvykiams už akių. Čia yra gera pamoka. Metodika, kuri buvo priimta kovo mėnesį, veikė nuo birželio iki rugsėjo. Mes negalėjome pasakyti, kad tai kažką svarbaus nulems. Tik tada, kai Kaliningrado elektrinė buvo pradėta remontuoti, pasijuto tikrasis poveikis“, – teigė D.Misiūnas.

EnergyMarket.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius