-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norintiems nuotolinės elektrinės vystytojai iki metų pabaigos pasiūlys 38 MW galios saulės parkuose

Iki šių metų pabaigos gyventojams, norintiems įsigyti nuotolinę saulės elektrinę, pasiūla saulės parkuose padidės 38 MW galios. Energetikos ministerijos duomenimis, būtent tiek naujų projektų dar šiemet planuoja paleisti saulės parkų vystytojai Lietuvoje, informavo Energetikos ministerija.
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai svarbi žinia gyventojams, norintiems įsigyti saulės elektrinę su valstybės parama – artimiausiu metu planuojama pasiūla galės vidutiniškai aprūpinti apie 7600 naujų gaminančių vartotojų“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Paraiškas valstybės subsidijoms už įsigytą nuotolinę elektrinę saulės parke bus galima pradėti teikti jau šį penktadienį, liepos 15 d., per informacinę sistemą APVIS. Šiam kvietimui Energetikos ministerijos siūlymu skirta 20 mln. eurų. Paraiškas daugiabučių, individualių ir sodų paskirties namų gyventojai galės teikti iki rugpjūčio 15 dienos.

Siekiama, kad 2030 metais kas trečias namų ūkis elektros energiją pasigamintų pats ir taip užsitikrintų savo energetinį savarankiškumą bei mažas sąskaitas už suvartotą elektros energiją. „Nuotolinės saulės elektrinės yra puikus sprendimas daugiabučių gyventojams, taip pat kai nėra galimybės įsirengti saulės elektrinę nuosavame sklype ar ant stogo“, – teigia viceministrė.

ESO duomenimis, nutolusių gaminančių vartotojų skaičius sudaro jau daugiau nei 6 tūkst. gyventojų, ir jų augimas per metus sudaro 300 proc.

2022 I ketv. daugiau nei pusė Lietuvoje pagamintos energijos buvo žalioji, ir ji augo daugiausiai dėl gausėjančių saulės elektrinių.

Sparti žaliosios energetikos plėtra Lietuvai būtina, norint užsitikrinti visišką energetinę nepriklausomybę nuo energijos importo ir kainų augimo pasaulinėse rinkose. Visuomenės grupėms susiduriant su galvosūkiu, kaip sutaupyti pinigų energijos išlaidoms, Energetikos ministerija ragina gyventojus naudotis valstybės subsidijomis investicijoms į nuosavas elektrines bei energijos vartojimo efektyvinimą: vien per artimiausius 1,5 metų gyventojai galės pretenduoti 118,4 mln. paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius