-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos fondas atliko pirmąsias investicijas į atsinaujinančios energijos šaltinius

Norvegijos suverenus turto fondas, iš dalies finansuojamas mokesčiais, sumokėtais naftos ir dujų pramonės įmonių, trečiadienį pranešė atlikęs pirmąsias tiesiogines investicijas į atsinaujinančios energijos infrastruktūrą.
Artūro Skardžiaus sklypas ir vėjo jėgainių parkas Šilutės rajone
Vėjo jėgainės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Fondas, turintis turto už daugiau nei 1,1 trln. eurų, pranešė perkantis 50 proc. šiuo metu pasaulyje antros pagal dydį vėjo jėgainės jūroje.

Fondas įsigis vėjo elektrinių parkų „Borssele 1“ ir „Borssele 2“, esančių Šiaurės jūroje prie Nyderlandų krantų ir galinčių generuoti 752 megavatus elektros energijos, akcijų.

Akcijos už 1,38 mlrd. eurų bus įsigytos iš Danijos įmonės „Orsted“, kuri toliau valdys likusius 50 proc. akcijų.

„Nekotiruojama atsinaujinančios energijos šaltinių infrastruktūra yra nauja fondo turto klasė, į kurią investuojame, kad pagerintume bendrą fondo diversifikaciją“, – pareiškė fondą valdančios „Norges Bank Investment Management“ generalinis direktorius Nicolai Tangenas.

Suverenus turto fondas investuoja Norvegijos valstybės pajamas, gautas iš naftos ir dujų sektorių, į akcijas, obligacijas ir nekilnojamąjį turtą, kad finansuotų būsimus turtingos šalies gerovės valstybės poreikius.

Nors fondas, kuris laikosi etinių gairių atlikdamas investicijas, turi atsinaujinančios energijos gamintojų akcijų, tai yra pirmosios tiesioginės investicijos į atsinaujinančios energijos infrastruktūrą po to, kai 2019 metais Norvegijos parlamentas leido tokias investicijas.

Fondas teigia, kad 2020–2020 metais į atsinaujinančios energijos infrastruktūrą planuoja investuoti apie 10 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius