-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nukem“: Ignalinos AE uždarymo darbai gali trukti dar ilgiau, nei planuota

Stringant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo finansavimui, IAE gali būti uždaryta dar vėliau, nei planuota. IAE uždaryta turėjo būti dar 2009 metais – tada turėjo būti baigtos laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (projekto B1) ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (projekto B2/3/4) statybos. Tačiau projektai smarkiai brango ir vėlavo.
B 2/3/4
B 2/3/4 / IAE nuotr.

Šių metų pradžioje tiek IAE, tiek „Nukem“ tikino, kad svarbiausius uždarymo darbus pavyks baigti iki šių metų pabaigos.

Tačiau Arvydas Sekmokas, prieš palikdamas energetikos ministro postą, pasistengė, kad IAE uždarymui skirtas finansavimas būtų užšaldytas. Parama turėjo būti atnaujinta kovą, vėliau terminas nukeltas iki liepos vidurio.

Tarptautinį Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondą administruojantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas su fondo donorais ir Europos Bendrija liepos 12 d. tarėsi dėl tolesnio IAE uždarymo finansavimo. Sprendimas iki šiol nėra aiškus.

Pasitarimo išvakarėse „Nukem“ išplatino pranešimą, kuriame aiškino, kad tęsia darbus nepaisant užšaldyto finansavimo.

IAE vadovybė reagavo audringai – spaudai pareiškė, kad „Nukem“ grasina nutraukti sutartį. „Nukem“ viešai savo ketinimų nekomentuoja, tik aiškina, kad dėl sutrikusio finansavimo IAE uždarymas gali dar labiau vėluoti.

Beate Scheffler, „Nukem Technologies“ korporacinės komunikacijos direktorė, 15min.lt sakė, kad bendrovė nenori viešinti jokių komercinių susitarimų.

„Tačiau „Nukem“ tikisi, kad IAE elgsis pagal sutarties nuostatas, kaip elgiasi ir „Nukem“, – pabrėžė bendrovės atstovė.

„Nukem“ užsimena, kad dėl užtrukusių derybų IAE uždarymo darbai gali vėluoti. Projektas B1 turėtų būti baigtas dar šiais metais, B3/4 – kitų metų lapkritį. IAE galutinai uždaryta turėtų būti 2016 metais.

„Dabartiniai nesklandumai dėl projekto finansavimo gali daryti įtakos šioms datoms“, – sakė B.Scheffler.

Šią savaitę energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius vieši Londone. Numatyti susitikimai su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko atstovais. Ministras su banko atstovais aptars IAE uždarymo finansavimo problemas.

Susitikimuose buvo kalbama apie Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo projektų eigą ir eksploatacijos nutraukimo proceso finansavimą. Didelis dėmesys buvo skirtas Ignalinos atominės elektrinės (IAE) įgyvendinamų eksploatacijos nutraukimo projektų B1 (Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla) ir B234 (Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas) darbų vykdymui.

Buvo pristatyta pažanga įgyvendinant projektą B1 ir sprendžiant nesutarimus, dėl kurių 2012 m. gruodį buvo laikinai sustabdytas finansavimas projektui B1. Kalbant apie projekto B234 klausimus konstatuota, kad projektas įgyvendinamas, techninių nesklandumų nėra, pažanga matoma, o kiti klausimai yra komerciniai ginčai, kuriuos turi spręsti IAE su rangovu.

Susitikime taip pat dalyvavo Ignalinos atominės elektrinės vadovas Darius Janulevičius.

Šiuo metu bendra per 2001-2013 metus padarytų TIENRF įnašų suma yra 752 mln. eurų ir per tą patį laikotarpį sukaupta 53,6 mln. eurų palūkanų – iš viso 805,6 mln. eurų.

Nuo TIENRF sukūrimo Donorų Asamblėjos sprendimu buvo pasirašytos 15 dotacijų sutarčių (Grant Agreements) su 730 mln. eurų biudžetu skirtu 22-jų Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo, energetikos ir projektų administravimo projektams finansuoti.

Šiuo metu yra vykdomi 3 eksploatavimo nutraukimo projektai:

Nauja laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla (B1),

Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B2/3/4),

Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinis kapinynas (projektavimas) (B25).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius