-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuogąstavimai dėl Irano „juodojo aukso“ eksporto gena naftos kainas aukštyn

Investuotojams nuogąstaujant dėl Irano „juodojo aukso“ eksporto, kuris, JAV grąžinus sankcijas šiai šaliai, turėtų sumažėti, naftos kainos antradienį kopia aukštyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Spalio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,23 JAV dolerio, arba 0,31 proc., iki 73,98 JAV dolerio už barelį.

O rugsėjo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,05 JAV dolerio, arba 0,06 proc., iki 69,06 JAV dolerio už barelį.

Pirmadienį „Brent“ pabrango 0,54 JAV dolerio, arba 0,7 proc., o WTI – 0,52 JAV dolerio, arba 0,8 procento.

Pesimistiškiausiais analitikų vertinimais, lapkričio pradžioje įsigaliojus JAV sankcijoms Irano energetikos sektoriui, Irano naftos eksportas, šiuo metu siekiantis 2,5 mln. barelių per dieną, gali sumažėti 1 mln. barelių per dieną.

Tačiau dalis ekspertų mano, kad Kinija, kuriai tenka maždaug ketvirtadalis Irano parduodamos naftos, gali nesutikti su Vašingtono reikalavimais. Be to, Teheranas toliau ieško naujų eksporto rinkų.

Saudo Arabijos naftos gavybos sumažėjimas liepos mėnesį, apie kurį pastarosiomis prekybos sesijomis rinkoje buvo daug kalbėta, greičiausiai buvo vienkartinis reiškinys. Daugelis investuotojų ir analitikų mano, kad Rusija ir Saudo Arabija kompensuos tiekimo iš Irano sumažėjimą.

Tuo tarpu Michele Della Vigna iš „Goldman Sachs“ neabejoja, kad naftos rinka artimiausiais mėnesiais susidurs su pasiūlos augimo lėtėjimu, o paklausa tebebus didelė.

Jau dabar OPEC skuba vėl pradėti naudoti laisvus gavybos pajėgumus ir ateityje kartelio šalims bus sunkiau didinti tiekimą, pažymi ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius