Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų vyriausybė: dujų gavyba Groningeno telkinyje galutinai nutraukiama 2022 metais

Nyderlandų vyriausybė ketina smarkiai sumažinti gavybą didžiausiame Europos dujų telkinyje, o 2022 metais galutinai ją nutraukti.
Nyderlandų vėliava
Nyderlandų vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Dujų gavyba Groningeno telkinyje iki 2021 metų bus sumažinta iki 3 mlrd. kubinių metrų, penktadienio vakare paskelbė vyriausybė ir pridūrė, jog regiono gyventojams, kurie nukentėjo dėl pastaraisiais metais padažnėjusių nedidelio galingumo žemės drebėjimų, bus išmokėtos kompensacijos. Taip pat bus sutvirtinti pastatai.

„Dujų gavyba 2021–2022 metais sumažės iki 3 mlrd. kubinių metrų“, – paskelbė vyriausybė po kas savaitę rengiamo posėdžio ir pabrėžė, jog „nuo 2022 metų vasaros dujų iš Groningeno telkinio nebereikės“.

Ministro pirmininko Marko Rutte vadovaujama keturių partijų koalicija rugsėjį paskelbė nutrauksianti dujų gavybą Groningeno telkinyje, kuriame dar 2013 metais buvo išgauta 53,9 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Požeminių smūgių gąsdinami šiaurinės provincijos gyventojai metų metus ragino valstybę uždaryti milžinišką telkinį.

Pastaraisiais metais Groningeno regione padažnėjo nedidelio galingumo žemės drebėjimų. Manoma, kad jie yra susiję su požeminėmis oro kišenėmis, kurios susidarė dėl didelio masto dujų gavybos.

Dėl to Groningene buvo apgadinta daugiau nei 900 namų ir kitų pastatų ir tai išprovokavo protestus.

Oficialiais duomenimis, 2019 metais regione buvo užfiksuota per 80 žemės drebėjimų.

Vyriausybė mėgina kuo greičiau sumažinti dujų gavybą iki nulio, nes „svarbiausia yra Groningeno gyventojų saugumas“, pareiškė ministrų kabinetas.

Vyriausybė pranešime taip pat nurodė, jog teisės ekspertų komisija, kurią paskyrė ekonomikos reikalų ministras Ericas Wiebesas, jau baigė rengti rekomendacijas dėl kompensacijų nukentėjusiesiems mokėjimo.

Jų rekomendacijos bus perduotos nepriklausomam kasybos institutui, kuriam pavesta galutinai nustatyti, kaip gali būti atlikti mokėjimai.

Tuo tarpu vyriausybė ketina netrukus pateikti įstatymo projektą, pagal kurį Groningene bus galima greičiau ir paprasčiau sustiprinti pastatus, o ilgas leidimų gavimo procesas bus sutrumpintas mažiausiai dviem mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius