-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: liepą brangsta gamtinės dujos – kaina didėja pirmąkart nuo 2012-ųjų

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija šiandien patvirtino didesnes gamtinių dujų kainas „Lietuvos dujų tiekimo“ (LDT) vartotojams. Daugumai vartotojų gamtinių dujų kaina didėja trimis centais už kubinį metrą ir sieks 0,64 euro.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Nuo liepos gyventojai naudojantys dujas maisto ruošimui ir per metus suvartojantys iki 500 kubinių metrų už dujas mokės po 0,64 euro už kubą. Pastovioji mėnesio mokesčio dalis nesikeičia ir siekia 0,56 euro.

Toks kainos augimas sudaro 5 proc., dujos brangsta pirmą kartą nuo 2012 m.

Naujos gamtinių dujų kainos įsigalios nuo liepos 1 d., tad naujomis kainomis atsiskaityti už liepą sunaudotas dujas reikės nuo rugpjūčio.

Dujomis šildantieji būstus mokės po 0,39 euro už kubą, taip pat 3 centais daugiau, o mėnesio mokestis išliks 3,99 euro. Ši kaina taikoma iki 20 tūkst. kubų dujų suvartojantiems klientams.

Daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų dujų suvartojantiesiems kaina už dujas didėja analogiškai 0 3 centais – ir sudarys 0,38 euro už kubą. Taikoma tokia pati pastovioji mėnesio mokesčio dalis 3,99 euro.Valstybės valdomos grupei „Lietuvos energija“ priklausanti dujų tiekimo bendrovė LDT kainų augimą anksčiau aiškino pasibaigusia „Gazprom“ dujų kainos nuolaida, kuri buvo taikoma nuo 2014 m.

Skirstymas pigo, kainų augimą stabdė SGD

Gamtinių dujų skirstymo vamzdynus valdanti bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ pranešė, kad skirstymo kaina mažėjo apie 5-6 proc., tai šiek tiek kompensavo kainos augimą.

„Atsižvelgiant į dabartines kelerių metų kainų prognozes Europos dujų biržose, gamtinių dujų kainos ir Lietuvoje turėtų išsilaikyti gana stabiliame lygyje“, – anksčiau teigė LDT generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

Jis pažymėjo, kad dujų kaina išlieka 17-28 proc. mažesnė, nei buvo 2014 m. pradžioje, o tą lėmė per suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą įvežamų dujų dalis.

„Lietuvos dujų tiekimas“ gamtines dujas tiekia apie 560 tūkst. šalies namų ūkių, iš kurių šildymui dujas naudoja beveik 94 tūkstančiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius