-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC+ išlaikė atsargumą, nepaisydama rinkos atsigavimo ženklų

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos OPEC narės ir jų sąjungininkės ketvirtadienį nusprendė, kad, nepaisant naftos kainų atsigavimo, tik nesmarkiai padidins gavybą – mažiau nei trečdalį rinkos stebėtojų prognozuoto kiekio.
„Opec“
„Opec“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Nors manoma, kad ateityje gali stiprėti įtampa tarp naftos gavybos sunkiasvorių Rusijos ir Saudo Arabijos, vaizdo ryšio priemonėmis surengtas posėdis truko mažiau nei tris valandas ir buvo greitai susitarta išlaikyti didžiąją dalį gavybos sumažinimų iki balandžio mėnesio.

Pranešime, apskelbtame po ministrų lygio derybų, sakoma, jog vienintelės išimtys yra Rusija ir Kazachstanas, kuriems „leista padidinti gavybą atitinkamai 130 ir 20 tūkstančių barelių per parą“.

Po susitikimo spaudos konferencijoje kalbėjęs Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas tvirtino, kad kartelis nesiims „neapgalvotų ar greitų veiksmų“ švelnindamas naftos gavybos apkarpymus.

Saudo Arabija taip pat įsipareigojo išlaikyti papildomą savanorišką 1 mln. barelių per parą gavybos mažinimą ir balandžio mėnesį.

OPEC ir sąjungininkių sutartas 150 tūkst. barelių per parą gavybos padidinimas yra daug mažesnis nei 500 tūkst. barelių per parą kiekis, kurį prognozavo kai kurie rinkos stebėtojai.

„OPEC+ nustebino rinką, nusprendusi pratęsti kvotas ir sakydama, kad užuot prognozavusi paklausos atsigavimą, lauks, kol paklausa iš tikrųjų atsigaus“, – pažymėjo Ann-Louise Hittle iš pasaulinės tyrimų ir konsultavimo bendrovės „Wood Mackenzie“.

Naujasis sprendimas reiškia, kad OPEC+ nusprendė balandį išlaikyti beveik 7 mln. barelių per parą mažesnę gavybą, po 7,05 barelių per parą siekusio sumažinimų kovą ir 7,125 barelių per parą sumažinimų vasario mėnesį.

Susitikimo pabaigoje naftos kainos pakilo daugiau nei 5 proc. ir pasiekė 2020 metų sausio pradžioje fiksuotą lygį.

„Šiandienos sprendimas yra akivaizdžiai teigiamas naftos kainų rezultatas“, – pažymėjo „ThinkMarkets“ rinkos analitikas Fawadas Razaqzada.

„Jei vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija įsibėgės svarbiuose pasaulio regionuose, kelionių poreikis turėtų palaikyti kainas artimiausiais mėnesiais“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius