-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC naftos kainų diktato laikai baigėsi

OPEC susitikimas šią savaitę Vienoje atskleis, kiek galios pastaruoju metu neteko naftos kartelis, keičiantis pasaulio energetikos rinkai, rašo wsj.com.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Brent“ kaina liepos sandoriams penktadienį siekė 65 JAV dolerius – gerokai mažiau 100 dolerių už barelį (kainos, kuri yra būtina kai kurioms OPEC narėms, kad būtų įvykdyti biudžeto tikslai).

Anksčiau OPEC didindavo kainas, sumažindama naftos produkciją, arba stabilizuodavo kainas „užliedama“ rinką nafta krizės, karo metu ar tuomet, kai norėdavo tiesiog pademonstruoti savo galią.

Penktadienio susitikimo Vienoje metu gali būti nepriimtas joms panašus sprendimas – naftos kartelis gali nesiimti jokių veiksmų, kad sustabdytų naftos pigimą.

OPEC yra praeitis, ir jos galios daryti įtaką pasaulio ekonomikoms smarkiai sumažėjo, - sakė Kolorado gubernatorius.

Kai kurie OPEC atstovai tikisi, kad organizacija ir toliau išlaikys 30 mln. barelių per dieną gavybą.

„OPEC yra praeitis, ir jos galios daryti įtaką pasaulio ekonomikoms smarkiai sumažėjo“, – sakė Kolorado gubernatorius, anksčiau dirbęs energetikos įmonės vadovu, Johnas Hickenlooperis.

Pernai Kolorade buvo išgaunama per 86 mln. barelių naftos per dieną. Ten ir kitur JAV išgaunama nafta lėmė, kad OPEC rinkos dalis susitraukė iki trečdalio, kai 1979 metais sudarė 50 proc. 

Aukščiausi OPEC pareigūnai pripažįsta organizacijos nusilpimą, tačiau jie taip pat yra užtikrinti, kad gali išgyventi žemų naftos kainų periodą.

Pasaulyje naftos gavyba paklausą lenkia 2 mln. barelių per dieną. Šiemet paklausa, manoma, augs milijonu barelių per dieną, o JAV gavyba nustos didėti. Todėl OPEC narės tikisi, kad rinka susibalansuos.

Didžiausi pasaulio naftos gamintojai
Didžiausi pasaulio naftos gamintojai

„Mes turime ilgalaikę viziją“, – sakė ilgametis Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naimi. Jis priminė gavybos sumažinimą devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai tą teko daryti dėl Šiaurės jūroje ir Aliaskoje išaugusios gavybos. Toks sprendimas pakenkė OPEC interesams, nes kartelio konkurentai užpildė atsivėrusią nišą.

„Mes šios klaidos nekartosime“, – sakė A.al-Naimi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali al-Naimi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali al-Naimi

Kai kurios OPEC narės spaudžia organizaciją mažinti gavybą ir taip kelti naftos kainas, tačiau jokių signalų, kad kartelis pasiduos spaudimui, nėra. OPEC nesumažino gavybos lapkritį, nors naftos pigimas jau buvo žymus.

OPEC atstovai jau nebesitiki, kad naftos kaina grįš į buvusį 100 dolerių už barelį lygį.

„Tai yra nauja realybė. Ir ji patikrins OPEC vienybę“, – sakė vienas atstovas.

Kai kurios OPEC narės spaudžia organizaciją mažinti gavybą ir taip kelti naftos kainas, tačiau jokių signalų, kad kartelis pasiduos spaudimui, nėra. 

Kainas dabar nustato energijos išteklių makleriai ir energetikos įmonių atstovai. OPEC konkurentai kaip niekad greitai reaguoja į besikeičiančią rinkos situaciją. JAV gamintojai, kurie dėl žemų kainų buvo priversti sumažinti gavybą arba visai jos atsisakyti, sako, kad, pasikeitus situacijai, gali labai greitai padidinti gavybos apimtis.

„Jeigu Saudo Arabija arba OPEC norėtų paskambinti kažkam ir paprašyti sumažinti naftos gavybą, jiems neužtektų vieno skambučio. Reikėtų paskambinti 4 tūkst. naftos gamintojų JAV. Naftos rinkoje pirmą kartą jaučiamas laisvosios rinkos buvimas“, – sakė Amosas Hochsteinas, JAV valstybės departamento tarptautinių energetikos reikalų koordinatorius.

Tuo metu daug rinkos stebėtojų mano, kad naftą išgaunančiose valstybėse tvyro nerimas. Viena priežasčių – klimato apsauga, kuri gali paskatinti vartotojus ir valstybes naudoti mažiau anglies dioksido išskiriančių energijos resursų, paskatinti energijos efektyvų vartojimą.

Ypač sunerimusi yra Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras ir Kuveitas.

Kol kas OPEC turi vieną vienintelį problemos sprendimą – išgauti kuo daugiau naftos.

Saudo Arabija ir Irakas išgauna ypač daug naftos, dėl jų balandį OPEC naftos gavyba pasiekė 30,84 mln. barelių – daugiausia nuo 2012 m. spalio.

Žemos naftos kainos sukėlė nesantaiką OPEC viduje. Labiausiai pažeidžiamos kartelio narės, tokios kaip Alžyras ir Nigerija, prašo sumažinti gavybą.

Žemos naftos kainos sukėlė nesantaiką OPEC viduje. Labiausiai pažeidžiamos kartelio narės, tokios kaip Alžyras ir Nigerija, prašo sumažinti gavybą.

98 proc. Alžyro eksporto pajamų sudaro naftos eksportas. Šaliai reikia, kad naftos kainos padvigubėtų – tik tokiu atveju ji galėtų nemažinti išlaidų. Tačiau Alžyro naftos ministro argumentai Saudo Arabijos ministro neįtikino.

Nigerija kovą prašė skubaus susitikimo, tačiau Saudo Arabija prašymą atmetė.

Kai kurių kartelio narių viltys, kad OPEC susitars su Rusija iki penktadienio, kol kas neišsipildė. Kai kurie OPEC atstovai sako, kad kalbėtis su Rusija nėra prasmės, nebent valstybė sutiktų su visuotiniu naftos gavybos karpymu. Tačiau Rusijos atstovai sako, kad tokios galimybės net nesvarsto.

Koordinuoti savo veiksmų su OPEC Iranas nesiruošia, tuo metu Saudo Arabija ir Irakas neketina sumažinti naftos gavybos vien dėl to, kad į rinką galėtų įsilieti Iranas.

Kartelį ardo ir geopolitiniai nesutarimai. Iranas tikisi iki liepos pabaigos pasiekti sutarimą dėl branduolinės programos, kuris lemtų tarptautinių sankcijų atšaukimą, taigi naftos pasiūla per dieną išaugtų dar milijonu barelių.

Koordinuoti savo veiksmų su OPEC Iranas nesiruošia, tuo metu Saudo Arabija ir Irakas neketina sumažinti naftos gavybos vien dėl to, kad į rinką galėtų įsilieti Iranas – konkurencija „bus dar sunkesnė ir kruvinesnė“, kaip sakė vienas Irako pareigūnas.

Libija taip pat sprendimus dėl naftos priima pati ir į OPEC nesidairo.

Pastaruoju metu OPEC šiek tiek atsikvėpė, nes nuo sausio naftos kainos šiek tiek pašoko. Kai kurie OPEC atstovai tiki, kad naftos kainos augs ir toliau ir kitąmet stabilizuosis ties 75 dolerių už barelį riba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius